Nyíltan biszexuális kormányzó Oregon élén

Bejelentette lemondását pénteken John Kitzhaber, Oregon állam demokrata kormányzója, akinek ügyében büntetőjogi korrupciós vizsgálat indult, mivel barátnőjének kormányzati tevékenysége révén felmerült az összeférhetetlenség gyanúja. Utódja Kate Brown, az Egyesült Államok első első bevallottan biszexuális kormányzój lesz.
Az állam élére novemberben negyedszer is megválasztott Kitzhaber lemondása szerdától lép hatályba. Az ügy hátterében az áll, hogy kiderült: élettársa, Cylvia Hayes, aki a kormányzói hivatal fizetés nélküli energiaügyi tanácsadója volt, 2011-ben és 2012-ben összesen 118 ezer dollárnyi konzultációs díjat kapott egy washingtoni bejegyzésű cégtől. A gyanú szerint a nő visszaélt az állam vezetésére gyakorolt befolyásával.

Az összeget Kitzhaber nem vallotta be az éves vagyonnyilatkozatában. Védekezése szerint ezeket a pénzeket nem tekintette összeférhetetlenségi tényezőnek. Azt is kijelentette, hogy Hayes nem fog szerepet játszani hivatalának politikájában.

Kiderült továbbá, hogy Hayes 1997-ben ötezer dollárért látszatházasságot kötött egy 18 éves etióp bevándorlóval. Hayes azt is beismerte, ugyanebben az évben a szomszédos Washingtonban egy eldugott ingatlant vásárolt, hogy ott marihuánát termesszen. Tervét a későbbiekben nem váltotta valóra.

A kormányzót, akinek ügyében az állam főügyésze hétfőn vizsgálatot indított, pártjának több jelentős képviselője és az állam vezető napilapja, a The Oregonian is lemondásra szólította fel. Kitzhaber lemondási nyilatkozatában elismerte, hogy tehertétellé vált az általa képviselt intézmények és politika számára, de ártatlannak vallotta magát.

Hivatalát szerdától az ugyancsak demokrata párti Kate Brown veszi át. Ő lesz az ország első bevallottan biszexuális kormányzója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.