Nyílik a „székely nagykövetség”, kiakadtak a románok

Június elsején nyitják meg a romániai Hargita és Kovászna megye tanácsa által fenntartott információs és tájékoztató irodát Brüsszelben. Léte alaposan kivágta a biztosítékot keleti szomszédunknál; van, aki reméli, hogy csak kürtős kalácsot fognak árulni benne.

Belpolitikai okokból nagy vihart kavart Romániában, hogy Székelyföld képviseleti irodát nyit Brüsszelben, ám a régióban lévő megyék megjelenése az unió fővárosában Európa nyelvi és kulturális sokszínűségének bizonyítéka, amire mind Magyarország, mind Románia büszke lehet – mondta kedden az Európai Parlamentben az általa rendezett fogadáson Tőkés László néppárti képviselő. A szocialista Tabajdi Csaba szerint az Európai Unió központjában nem csak a tagállamok, de számos földrajzi térség, tartomány vagy régió is állandó képviseletet tart fenn. Székelyföld képviselete elősegítheti a helyi érdekek hatékonyabb érvényesítését európai szinten, amely mindenképpen kedvező fejlemény. Tabajdi hozzátette. ebben teljes nemzeti egyetértés van a politikai pártok között Magyarországon.

A Magyar Régiók Házától ingyen kapott székely irodát hivatalosan szerdán nyitják meg Brüsszelben; közgyűlési határozat révén Kovászna és Hargita megye hozta létre, de a harmadik székely megye Maros is képviseltette magát a keddi brüsszeli rendezvényen. Mint az ötletadó, Demeter János, Kovászna megye volt közgyűlési elnöke lapunknak elmondta: az uniós Régiók Bizottságában sok tapasztalatot szerzett az utóbbi években, s úgy gondolja, nagyon fontos, hogy a térség megismertesse magát, s bemutatkozzék, mint európai partner. Az iroda a működését ősszel kezdi meg, de megnyitását a magyar elnökség idejére időzítették.

Bár az irodát – amely egyfajta „székely nagykövetség” szerepét töltheti be – az RMDSZ teljes mellszélességgel, támogatja, puszta léte alaposan kivágta a biztosítékot a román politikusok körében. A külügyi tárca hivatalos álláspontja szerint „sajnálatos kezdeményezésről” van szó, hiszen Székelyföld nem is létezik közigazgatási egységként, és bekérette Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövetet is, hogy megtudja, miért a Magyar Régiók Háza ad helyet neki. A szenátus elnöke, Mircea Geoana ezzel párhuzamosan a kormányt sürgeti, hogy azonnal foglaljon állást az ügyben.

Zúgolódnak mások is: Cristian Diaconescu, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) tiszteletbeli elnöke szerint alkotmányellenes az „úgynevezett Székelyföld úgynevezett irodájának” létrehozása. „Ez provokálja is az Európai Uniót, amely így kénytelen lesz elutasítani a régióstátuszt” – idézte a politikust manna.ro romániai magyar hírportál. A román kormánypárt, a demokrata liberálisok EP-képviselője, Cristian Preda csak annyit mondott, előbb megnézi, miről van szó. „Lehet, hogy csak kürtős kalácsot akarnak árulni” - kommentálta a hírt Preda.

Románia egyébként nem kezdő, ami a lobbiirodákat illeti: az ország nyolc fejlesztési régiójának van képviselete Brüsszelben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.