Nobel-békedíj a vegyi fegyverek ellen politikai üzenettel

A vegyi fegyverek terjedése ellen küzdő szervezet, az OPCW kapja az idén a Nobel-békedíjat – jelentették be a norvég parlament tagjaiból álló ötfős grémium döntését Oslóban.

A Nobel-bizottság döntésével a szíriai mészárlásra is reagál, amelyet minden valószínűség szerint szaringázzal követtek el. Erre az esetre az Egyesült Államok katonai válaszcsapással akart reagálni, s e beavatkozástól a vegyi fegyverek megsemmisítésének ötlete mentette meg a világot. Az egyezség részét képezte az is, hogy Szíria belépett az OPCW-be.

Voltak, akik a békés megoldást Putyin érdemeként tálalták, és neki ítélték volna a Nobel-békedíjat, Oslo azonban másként döntött. Oroszország és az Egyesült Államok a díj indoklásában súlyos kritikát kap, amiért az OPCW által kijelölt időpontra, 2012-re nem semmisítette meg saját vegyifegyver-arzenálját.

Az 1997-ben alapított, hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW) különböző szerződésekkel kötődik az ENSZ-hez, működését 189 tagországa finanszírozza; nem tagja a szervezetnek Angola, Mianmar, Egyiptom, Izrael, Észak-Korea és Dél-Szudán. A szervezet jelenlegi elöke Ahmet Üzümcü török karrierdiplomata.

A Nobel-bizottság indoklásában rövid áttekintését adja a vegyi fegyverek történetének. Ezeket először az első világháborúban vetették be, ráadásul "jelentős mértékben". Az 1925-ös genfi egyezmény mondta ki e fegyverek használatának tilalmát, de gyártásukat és tárolásukat nem ellenezte. A testület a vegyi fegyverekről szóló írásában említést tesz Hitler gázkamráiról, valamint arról: efféle támadásokat országok és terroristák is végrehajtottak az utóbbi évtizedekben. Nem volt még régen a halabdzsai mészárlás, amelynek alkalmával Szaddám Huszein saját népe ellen vetett be ideggázt, s erős még az Aum-szekta tokiói metrórobbantásának emléke is.

A vegyi fegyverek gyártásának és tárolásának tilalmát 1992-93 során határozták el, és az irányelv 1997-től része a nemzetközi egyezményeknek. Ennek betartatására és ellenőrzésére alakult az OPCW. A szervezet 2012 áprilisát jelölte meg tagállamai számára, hogy megszabaduljanak vegyi fegyvereiktől.

Vegyi fegyverekkel elkövetett támadás legutóbb 2013. augusztus 21-én sokkolta a világot. A szíriai polgárháború során Damaszkusz külvárosaiban történt a tömeggyilkosság, amelynek a francia titkosszolgálat becslése szerint 281, az amerikai szerint 1429 halálos áldozata volt (a többi ország adatai a kettő között helyezkednek el). Az ENSZ vizsgálatot indított, hogy a vegyi fegyver bevetésének tényét megállapítsa, és annak körülményeit feltárja. A szervezet jelentéséből az olvasható ki, hogy a támadást minden valószínűség szerint Aszad szíriai diktátor csapatai követték el. A damaszkuszi rezsim tagad, és a felkelőket hibáztatja.

A szíriai vegyi fegyverek megsemmisítése a napokban kezdődött el.

Thorbjorn Jagland bejelenti az OPCW győzelmét
Chairman of the Norwegian Nobel Committee Thorbjorn Jagland announces the winner of the Nobel Peace Prize as committee secretary Geir Lundestad listens at the Nobel Institute in Oslo October 11, 2013. The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), which is overseeing the destruction's of Syria's arsenal, won the Nobel Peace Prize on Friday, the Norwegian Nobel Committee said. REUTERS/Heiko Junge/NTB Scanpix (NORWAY - Tags: POLITICS CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.