Nyelvtörvényre készülhet Ukrajna is

Egy kárpátaljai ukrán nacionalista politikus szerint Ukrajnának át kellene vennie a szlovák „nyelvvédelmi tapasztalatot”, mivel minden országnak joga van saját nyelvének és kultúrájának a védelmére.

A szlovák nyelvtörvényt kommentálva Ivan Gabor, a nacionalista Ukrán Néppárt (UNP) Kárpátalja megyei szervezetének  elnöke a sajtónak elmondta: Ukrajnában a szlovákiaival ellentétes  helyzet alakult ki, mivel egyes régiókban az abszolút többségben  lévő ukránok nem juthatnak anyanyelvükön információkhoz, sőt  lélektani nyomást is alkalmaznak velük szemben. Hozzátette:  Ukrajnában előfordultak esetek, amikor embereket bocsátottak el  állásukból vagy tagadták meg tőlük a továbbtanulás lehetőségét  csupán azért, mert ukránul szerettek volna beszélni, miközben arra  nem volt példa, hogy hasonló módon jártak volna el oroszul beszélő  személyekkel – idézte a politikust csütörtökön az ungvári  zakarpattya.net.ua internetes hírportál.

A kárpátaljai magyarság jogainak korlátozását is gyakran  szorgalmazó Gabor szerint a helyzet szabályozása érdekében végre  Ukrajnában is el kellene fogadni az új nyelvtörvényt, amely alapján  felelősségre lehetne vonni azokat az állami hivatalnokokat, akik nem  államnyelven beszélnek, és nem akarják ukrán nyelven intézni az  állampolgárok ügyeit. Mint mondta, nemrég Tádzsikisztánban,  Kirgizisztánban, sőt Oroszországban is megszigorították a  nyelvhasználattal kapcsolatos felelősséget. „Most egy szomszédos  európai ország foganatosított hasonló intézkedéseket, ezért nem  látom akadályát annak, hogy végre Ukrajna is új nyelvtörvény szerint  kezdjen el élni, s ne a valós helyzetet figyelmen kívül hagyó régi  szovjet jogszabályt alkalmazza” – fogalmazott a nacionalista politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.