NSA-botrány: lemondta washingtoni látogatását a brazil elnök

Dilma Rousseff nem kapott kielégítő magyarázatot arra, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) milyen alapon kémkedett a személyes levelezése, e-mailjei, telefonbeszélgetései után.

Dilma Rousseff brazil elnök lemondta az októberre tervezett hivatalos látogatását Washingtonba, miután nem kapott kielégítő magyarázatot arra, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) milyen alapon kémkedett a személyes levelezése, e-mailjei, telefonbeszélgetései után. Roussef kedd este sajtóértekezleten jelentette be, hogy nem utazik el az Egyesült Államokba.

A lemondás hírét az O'Globo, a vezető brazil napilap közölte kedden az interneten. Az O'Globo értesülése szerint Rouseff azután döntött az út elhalasztásáról, hogy hétfőn este még egy húszperces telefonbeszélgetést folytatott Barack Obama amerikai elnökkel, de a vizit megmentését célzó kísérlet alkalmával sem kapott elfogadható választ vagy bocsánatkérést. Az O'Globo nem fedte fel értesülésének forrását. 

A lap szerint a brazil elnök nem elégedett az amerikai magyarázatokkal arról a kémkedésről, amelyet Edward Snowden, a Moszkvától politikai menedékjogot kapott NSA-informatikus által kiszivárogtatott dokumentumok tanúsítanak. Amerikai részről a terrorizmus elleni harccal indokolták a lehallgatásokat, ám Rousseff továbbra is értetlenkedik, hogy ehhez miért kellett megfigyelni az ő levelezését, és a brazil állami olajtársaság, a Petrobras e-mailjeit.

A világ hatodik legnagyobb gazdasági hatalmának az államfőjeként Rousseff hivatalosan október 23-án látogatott volna el az Egyesült Államokba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.