NSA-botrány: Brazília és Mexikó bekérette az amerikai nagykövetet

A brazil és a mexikói kormány hivatalos írásbeli magyarázatot követelt Washingtontól azzal kapcsolatban, hogy az egyik tévé szerint az NSA megfigyelte Dilma Rousseff brazil elnök és Enrique Pena Nieto mexikói államfő kommunikációját.

A brazil és a mexikói kormány hivatalos írásbeli magyarázatot követelt hétfőn Washingtontól azzal kapcsolatban, hogy a Globo brazil tévé egy előző napi műsora szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megfigyelte Dilma Rousseff brazil elnök és Enrique Pena Nieto mexikói államfő kommunikációját, utóbbiét akkor, amikor még elnökjelölt volt.

Az NSA megfigyelési ügyével kapcsolatban mindkét országban behívták a külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet.

Rousseff októberre hivatalos látogatást tervezett Washingtonba, egyelőre nem lehet tudni, hogy lemondja-e ezt a kémkedési botrány miatt, de a Folha de San Paulo című lap az elnök környezetében lévő, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy fontolóra veszi.

Luiz Alberto Figueiredo brazil külügyminiszter sajtóértekezletén azt mondta: megtanácskozzák más országokkal, hogy milyen közös intézkedéseket tudnának hozni ebben a súlyos helyzetben.

- Kell lennie olyan nemzetközi szabályozásnak, amely megvédi minden ország kormányát és állampolgárait attól, hogy megfigyeljék, lehallgassák, kibernetikai támadást kövessenek el ellene - jelentette ki.

Ricardo Ferraco, a brazil szenátus külügyi bizottságának elnöke közölte: a parlament már korábban elhatározta, hogy vizsgálatot indít az NSA megfigyelési programjának brazíliai vonatkozásainak felderítésére, mert kiderült, hogy az NSA számára az ország az egyik legfontosabb célpont volt a térségben.

A mexikói kormány közölte, hogy nemcsak az amerikai nagykövetnek, hanem közvetlenül Washingtonnak is a tudomására hozta aggályait a megfigyeléssel kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.