NSA-botrány: 200 ezer dokumentum is kiszivároghatott

Elérheti a kétszázezret az Edward Snowden által kiszivárogtatott szigorúan titkos hírszerzési dokumentumok száma - közölte Keith Alexander tábornok, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója.

A Reuters szerint Alexander ezt még október 31-én jelentette ki egy baltimore-i rendezvény alkalmával, de nem figyelt fel rá a média.

A tábornokot arról kérdezte a hallgatóság, mit tesznek az amerikai hatóságok, hogy megakadályozzák az NSA volt informatikusát az információk kiszivárogatásában. "Bárcsak lenne lehetőség arra, hogy megakadályozzuk. A Snowden által újságíróknak átadott dokumentumok száma úgy ötven- és kétszázezer között mozog. Folytatódni fog a közzétételük" - mondta Alexander.

A brit hírügynökség megjegyzi, hogy míg a Wikileaks internetes portál által korábban kiszivárogtatott amerikai diplomáciai iratokon legfeljebb "bizalmas" minősítés állt, a Snowden révén napvilágra került dokumentumok "szigorúan bizalmasak" vagy annál is magasabb szintű titkosítás alatt állnak.

"Nincs kétségem afelől, hogy a kiszivárogtatások nehezebbé tették a munkánkat. Láttuk, hogy terroristák vagy (más) ellenségeink megpróbálják kideríteni, hogy milyen módon gyűjtjük az információkat, és alkalmazkodni akarnak ehhez, változtatni próbálnak az egymás közti kommunikáció módján" - idézte a Reuters Matthew Olsent, az amerikai terrorelhárítás igazgatóját (NCD), aki szerint Snowden kiszivárogtatásai rendkívül károsak voltak.

A brit hatóságok szerint a Snowden által kiszivárogtatott iratok között van a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálatának (GCHQ) 58 ezer dokumentuma is. Korábban William Hague brit külügyminiszter azt állította, hogy a kiszivárogtatások veszélyeztetik a brit nemzetbiztonságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.