Prága váratja az uniót

Jövő keddre halasztotta el a cseh alkotmánybíróság a döntést tizenhárom prágai szenátor, valamint Václav Klaus személyes megbízottjának a beadványairól. Ezekben egyértelmű állásfoglalást kérnek a taláros testülettől, vajon a lisszaboni szerződés, továbbá a római egyezség és a maastrichti dokumentum egyes részei nem sértik-e az ország szuverenitását.

A cseh államfő ügyvédje révén kért világos választ arra, hogy az unió az említett dokumentum életbe lépését követően nemzetközi szervezet marad-e vagy pedig szövetséges állammá alakul. Egyúttal felhívta a bírák figyelmét, hogy az ország jövőjéről és függetlenségéről döntenek, amelyért sokan az életüket áldozták.

Jirí Oberfalzer szenátor szerint az uniós dokumentum a szövetségi állam elemeit erősíti. - Emiatt háttérbe szorul a népképviselet elve és az ország szuverenitása. Kifogásolta azt is, hogy számos fogalom túl általános, ezért nehezen értelmezhető. Bírálta az unió menekült-és migrációs politikáját, amelynek következtében „lényegesen megváltozik egyes tagországok kulturális jellege”.

A cseh kormány képviseletében Stefan Füle, az európai ügyek minisztere, valamint Premysl Sobotka, a szenátus elnöke hangsúlyozta, hogy sen a lisszaboni sem pedig a másik két dokumentum nem veszélyezteti az ország önállóságát. Kérték az alkotmánybíróságot, hogy erősítsék meg azt a verdiktet, amelyet már egyszer ebben az ügyben meghoztak.

Délután Pavel Rychetský, az alkotmánybíróság elnöke bejelentette, hogy a döntést csak jövő kedden hozzák meg. Lapunknak arra a kérdésére, vajon ez a halasztás nem okoz-e gondot az e heti  uniós csúcstalálkozón, Stefan Füle azt válaszolta, hogy a soros elnökséget betöltő Svédország a következő hónapban újabb rendkívüli tanácskozást tervez, amikorra már megszületik a cseh testület döntése, s valószínűleg az a javaslat is, amelyet Václav Klaus kérelmére igyekeznek megfogalmazni.

A cseh alkotmánybíróság tegnapi ülésének helyszínéről számos világlap és tévétársaság tudósított. Az épület közelében mintegy száz euroszkeptikus tüntetett a lisszaboni szerződés ellen.

EU-ellenes tüntető Prágában. Döntés elnapolva
A protestor holds a banner during a demonstration opposing the Lisbon treaty signing in front of the Irish Embassy in central Prague, October 3, 2009. Czech Republic's President Vaclav Klaus and Poland's President Lech Kaczynski are the last two European leaders who have not signed the treaty yet. REUTERS/Petr Josek (CZECH REPUBLIC POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.