November 2. lesz az újságírókat érő erőszak elleni küzdelem világnapja

Az ötlettel Párizs állt elő az ENSZ-ben azután, hogy Maliban szitává lőttek két francia újságírót.

Az ENSZ Közgyűlése az újságírókkal szembeni bűntettek elleni küzdelem nemzetközi napjává nyilvánítja november 2-t, azt a napot, amikor Maliban meggyilkoltak két francia újságírót - jelentette be kedden Laurent Fabius külügyminiszter.

A francia diplomácia vezetője szerint a közgyűlés még a nap folyamán szavaz a francia kezdeményezésről. „Franciaország kezdeményezésére az ENSZ Közgyűlés el fog fogadni - ez szimbolikus, de fontos - egy nemzetközi napot az újságírókkal szembeni bűntettek büntetlensége elleni küzdelem érdekében” - fogalmazott Fabius a France Culture közszolgálati rádiócsatornának és a Le Monde-nak adott interjúban. „Azt kértük és el is értük, hogy ez a nemzetközi nap november 2. legyen, Ghislaine Dupont és Claude Verlon meggyilkolásának a napja. Minden évben, mostantól lesz ez a nap a meggyilkolt francia kollégáik emlékére és az újságírók védelmére" - tette hozzá.

A Radio France Internationale (RFI) francia rádióállomás két újságíróját november 2-án hurcolták el Kidal város központjából. Az 57 éves Dupont és az 55 éves Verlon szitává lőtt holttestét nem sokkal később a várostól 12 kilométerre találták meg. Az emberrablással egy, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezettel kapcsolatban álló tuareg kábítószer-kereskedőt gyanúsítanak. Azóta is keresik.

"A tájékozódás és a tájékoztatás jogának védelmében a leghatározottabban támogatni kell az újságírókat és nagyon szigorúnak kell lenni, amikor ilyen támadások, sőt bűntettek történnek" - hívta fel a figyelmet a francia külügyminiszter. Fabius szerint egy „csodálatos szakmáról” van szó, amelynek „tragikus változata” a haditudósítóké. Az újságírói státusz évtizedeken át védettséget jelentett, „kicsit úgy, mint a Vöröskeresztnek dolgozni”, mára azonban ez a státusz veszélyeztetheti a médiai munkatársait - jegyezte meg Fabius.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.