November 20-án választ Spanyolország

A jelenlegi miniszterelnök, a szocialista José Luis Rodriguez Zapatero nem indul a négy hónappal előre hozott megméretésen.

November 20-án tartják Spanyolországban az előre hozott parlamenti választásokat - jelentette be pénteken José Luis Zapatero miniszterelnök.

A választásokat eredetileg jövő márciusban tartották volna, így tehát négy hónappal korábban kerül sor a versengésre, amelyen Zapatero nem indul.

A spanyol kormányfő az ellenzék nyomására és, mint egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, az ország érdekében döntött amellett, hogy nem tölti ki mandátumát, bár korábban még azt hangoztatta, hogy márciusig hivatalban marad.

A konzervatív Néppárt (PP) a május 22-én rendezett regionális és helyhatósági választásokon aratott elsöprő győzelme óta rendre kéri a kormányzó szocialistákat, mihamarabb írják ki a voksolást. Az ellenzék legnagyobb erejét jelentő formáció elsősorban azt veti Zapatero szemére, hogy az országot sújtó pénzügyi és gazdasági válságra nem időben és nem a szükséges intézkedésekkel reagált.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) elnöke az utóbbi időben több népszerűtlen reformlépést is tett a rendkívüli gazdasági krízis megoldására. A Moody's hitelminősítő intézet pénteken közölte, hogy felülvizsgálja Spanyolország hitelképességét, és elképzelhető, hogy rontani fog a spanyol államkötvények jelenlegi Aa2-es szintű besorolásán.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.