Növelte urándúsító kapacitását Irán

Az iszlám köztársaság több száz újabb centrifugát állított üzembe - jelentette be Mahmúd Ahmadinezsád államfő.

Jelenleg 11 ezer centrifugát tartunk üzemben a natanzi és a fordói urándúsító létesítményekben - mondta Ahmadinezsád egy olyan tanácskozáson, amelyen Ali Khamenei ajatollah legfőbb vezető elnökletével az ország magas rangú tisztségviselői vettek részt. Az államfő arról nem beszélt, hogy melyik létesítményben hány új centrifugát állítottak üzembe - jelentette a Hirado.hu hírportál.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) legutóbbi, májusi jelentése szerint Iránnak valamivel több mint 10 ezer centrifugája van, 9330 Natanzban (ezek közül 8818 működött akkor, amikor a jelentés készült) és 696 Fordóban. A fordói létesítményben 19,75 százalékosra dúsítják az uránt, a natanziban alapvetően 3,5 százalékosra, de 19,75 százalékosra is.

A dúsításban a 20 százalék a küszöbérték, nyugati hatalmak félelme szerint ez már csak néhány lépésre van a katonai célú, bomba gyártásához szükséges 90 százalékos dúsítottság elérésétől. Irán a külföldi követelésekkel dacolva nem hajlandó felhagyni az urándúsítással, és azt állítja, hogy csak békés célokra használja a dúsított uránt. Urándúsító tevékenysége miatt Irán ellen már több büntetőintézkedést bevezetett az ENSZ Biztonsági Tanácsa, és nyugati hatalmak külön is szankcionálják Teheránt.

Az iráni elnök, Mahmud Ahmadinedzsád látogatást tesz Natanz urándúsító üzemében.
Iranian President Mahmoud Ahmadinejad visits the Natanz nuclear enrichment facility, 350 km (217 miles) south of Tehran, April 8, 2008. Iran has begun installing 6,000 new centrifuges at its uranium enrichment plant, Ahmadinejad said on Tuesday, defying the West which fears Tehran is trying to build nuclear bombs. Picture taken on April 8, 2008. REUTERS/Presidential official website/Handout (IRAN). FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.