Növekvő V4-befolyás az EU-ban

Az új tagállamoknak is elfogadható 2020-as stratégiáról, az energiabiztonságról és nem utolsósorban a görög támogatás sürgősségéről egyeztették véleményüket a V4 kormányfői Brüsszelben. A találkozón ezúttal részt vett José Manuel Barroso bizottsági elnök is, egyértelműen megemelve az országcsoport fontosságát.

"Nehéz évek jönnek az Európai Unióban, mert a válság miatt keletkezett adóssághegyek méretét csökkenteni kell, ám közben olyan közös stratégiát kell kidolgozni, amely összehangolja az uniós és a nemzeti célokat, megőrzi, vagy javítja a huszonhetek versenyképességét" - mondta csütörtökön délelőtt Bajnai Gordon kormányfő, aki a Visegrádi Négyek elnökeként szervezte meg az immár szokásos csúcs előtti egyeztetést.

A négy ország együtt uniós nagytagállami súlyt képvisel, s ezt ismerte el Barroso bizottsági elnök is, aki részt vett a találkozón. E gesztusra azt ösztökélte, hogy a végrehajtó testület által kidolgozott 2020-as stratégiai javaslatot, amely a tudásalapú, zöld, fenntartható növekedést szorgalmazza, s a kutatás-fejlesztéstől az oktatásig számszerűsített célokat határozva meg, a tagországok ellenállásába ütközött.

Csütörtökön reggel még nem lehetett tudni, hogy a pénteken kiadandó záróközleménybe bekerülnek-e a számok, a szövegtervezet a helyet üresen hagyta, s az állam- és kormányfőkre bízta a megoldást. A visegrádiak abban egyetértenek, hogy a következő, 2014-től induló uniós költségvetési időszak prioritásait ez a program nem határozhatja meg. Tusk lengyel kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a kohéziós, felzárkóztatási alapokhoz érdemben nem kéne hozzányúlni, hiszen az új tagállamoknak alkalmasint fontosabb az energiabiztonság, vagy az infrastruktúra fejlesztése, mint a legkorszerűbb zöld technológiák átvétele. A magyar kormányfő is úgy látja, a jelenlegi uniós eszközök a jövőben is használhatók lennének kutatás-fejlesztési, foglalkoztatási célokra, ideértve egyébként a közös agrárpolitikát, amelynek révén az alacsonyabb képzettségű emberek munkába állítása, visszavezetése a munkaerőpiacra, megvalósulhat.

A jövőbeli pénzosztás körüli vitának még csak a főbb vonalai látszanak, de a frontok már kezdenek kialakulni. A V4-ek álláspontjához hasonló sok tekintetben az olasz és a francia érvelés is.

A négyek abban is egyetértettek Barrosóval, hogy a mostani csúcson megállapodásra kellene jutni a görög gazdaság támogatását illetően, mert ha nem születik döntés, az az eurózónára és a többi tagállamra is árnyékot vetne. - Görögországnak szüksége van lélegzetvételnyi időre, hogy elvégezhesse a házi feladatot, ahogy mi tettük - jegyezte meg Bajnai. Ám csütörtökön délelőtt még ugyanaz volt a helyzet, mint szerda este, folytak a tapogatózó tárgyalások a makacs németek és a rugalmasabb franciák, illetve az eurózóna tagállamai és az uniós intézmények között. Lekerült a napirendről, hogy a csúcs délutáni hivatalos kezdete előtt üljenek össze a valutaövezet állam- és kormányfői, de lehetséges, hogy az első nap késő esti zárása után tárgyalnak, ha a vélemények közeledése ezt lehetővé teszi.

 

Bajnai Gordon, Jan Fischer, Donald Tusk és Jose Manuel Barroso várja a késve érkező Robert Ficót
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.