Növekedett az antiszemitizmus Csehországban

A prágai Zsidó Hitközség szokásos éves jelentése szerint tavaly Csehországban 234 antiszemita megnyilvánulásról szereztek tudomást, ami csaknem a kétszerese 2013-ban rögzített adatokhoz képest. A rendőrség viszont csupán 45 ilyen jellegű törvénysértést vizsgált az elmúlt esztendőben. Több esetben ugyanis kizárólag vandál cselekedetnek vagy garázdaságnak minősítették a történteket.

Petra Koutská-Schwarzová, a prágai közösség vezetőségi tagja szerint elsősorban a zsinagógákra festett sértő szövegeknek és rajzoknak, valamint a zsidó temetők feldúlásának a száma nőtt meg aggasztó mértékben. Véleménye szerint ezek a jelenségek bizonyos mértékig összefüggésbe hozhatók a gázai övezetben tavaly végrehajtott hadműveletekkel. – Főleg a baloldali érzelmű fiatalok közül egyre többen a csehországi zsidókat Izrael valamiféle képviselőinek állítják be, s őket is felelőssé teszik a közép-keleti állam általuk hibásnak tartott politikai döntéseiért ­– vélekedett a szakértő.

Megkeresésünkre a cseh belügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy évről évre növekszik az antiszemita megnyilvánulások száma. – Különösen az interneten olyanok is sértő megjegyzéseket töltenek fel, akik egyébként nem tartoznak a szélsőjobboldali tömörülésekhez, mégis befolyásolja őket környezetük hangulata – vélekedett Hana Malá. Jan Subrt, a cseh Biztonsági Szolgálat (BIS) szóvivője elmondta: megfelelő eszközökkel ellenőrzik ezeket a megnyilvánulásokat is, amelyek azonban egyelőre nem fenyegetnek erőszakos cselekedetekkel. – Ha ilyesmiről tudomást szereznénk, azonnal értesítjük a rendőrséget – tette hozzá. Közölte azt is, hogy Csehországban felütötte a fejét az iszlámfóbia is, de ez egyelőre csupán kisebb nagyvárosi közösségeket jellemez.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.