Nőtt a bejegyzett homoszexuális párkapcsolatok száma Csehországban

Tavaly 233 homoszexuális pár - 32-vel több, mint 2013-ban - jegyeztette be hivatalosan kapcsolatát Csehországban. A hivatalossá tett párkapcsolatok között 148 férfi és 85 női pár van - közölte Milda Slehofer, a homoszexuális párkapcsolatokkal foglalkozó civil szervezet vezetője kedden Prágában.

Csehországban 2006-ban törvényesítették a homoszexuálisok bejegyzett partnerségét. A több mint nyolc év alatt a kimutatások szerint 3858 homoszexuális pár jegyeztette be kapcsolatát. A homoszexuális "házasságok" kétharmadát férfiak, egyharmadát nők kötötték meg. A homoszexuális párok mintegy ezer gyereket nevelnek. A bejegyzett partnerséget többnyire az egynemű férfiak igénylik, mert az ő együttélésüket a társadalom még ma is kritikusabban szemléli, mint a leszbikus nők esetében - jelentette ki a közelmúltban Jirí Hromada, a homoszexuálisokat tömörítő SOHO egyesület elnöke.

A statisztikából az is kitűnik, hogy a bejegyzett párokból eddig mintegy 230 bomlott fel. A rendes házasságoknak majdnem fele öt éven belül felbomlik. Az is tény, hogy manapság a gyerekek több mint a fele a hivatalosan elismert házasságon kívüli kapcsolatban születik.

A 2006 közepén hatályba lépett törvény szerint a csehországi egyneműek az anyakönyvi hivatalban kötik meg a bejegyzett partnerséget, amely nagymértékben hasonlít a férfi és a nő hivatalos együttéléséhez, tehát a szokásos házassághoz. A bejegyzett partnereknek joguk van egymás egészségi állapotának megismerésére, a közös tulajdonra, az öröklésre, de gyermeket nem fogadhatnak örökbe. Ez a téma azonban jelenleg egy új vita tárgya. A partnerek saját gyermekeiket maguk nevelik.

A törvényt a katolikus egyház élesen bírálta és természetellenesnek minősítette. Az egyházak befolyása a cseh társadalomban azonban gyenge. Az ország lakosságának több mint 60 százaléka hivatalosan is ateistának vallja magát. Egy tavalyi országos felmérés szerint a megkérdezettek 70 százaléka elfogadhatónak minősítette a homoszexuálisok együttélésének hivatalos bejegyzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.