Norvégokat figyelt az USA követsége

Hivatalos magyarázatot kért csütörtökön a norvég kormány az Egyesült Államok oslói nagykövetségétől azzal a médiajelentéssel kapcsolatban, amely szerint a külképviselet 10 éve törvénytelen módon figyeltet meg norvég állampolgárokat.

A TV2 Nyhetskanalen norvég televízió úgy tudja, hogy az amerikai nagykövetség 15-20 embert alkalmaz 2000 óta, akik megfigyelés alatt tartanak norvég állampolgárokat azzal a céllal, hogy elejét vegyék amerikai érdekeltségek elleni támadásoknak. A nagykövetség megbízásából fényképek készültek tüntetések résztvevőiről, akiknek tudtukon kívül egy speciális informatikai rendszerben regisztrálták a személyes adatait.

A követség megbízottjai között van állítólag a norvég rendőrség több egykori magas rangú munkatársa is - állítja a norvég csatorna.

Az ügy tisztázása érdekében a norvég külügyminisztérium képviselői szerdán találkoztak az amerikai nagykövetség vezetőivel. "A megbeszélésen azonban a külügyminisztérium nem kapott választ a kérdéseire, ezért most fontosnak tartjuk, hogy minden részletet tisztázzunk" - közölte Marte Lerberg Kopstad külügyi szóvivő.

Jonas Gahr Störe norvég külügyminiszter egy sajtótájékoztatón az üggyel kapcsolatban azt mondta, nem akar "találgatásokba bocsátkozni" a TV2 értesüléseinek megbízhatóságát illetően. Hozzátette: "ha megsértették a norvég törvényeket, akkor komoly ügyről van szó".

A TV2 megkereste az amerikai külügyminisztériumot is a megfigyelési üggyel kapcsolatban. P.J. Crowley külügyi szóvivő azt közölte, hogy a szóban forgó tevékenységet a norvég hatóságok beleegyezésével végezték. Utóbbiak azonban azt állítják, hogy nem tudtak a dologról.

A Datatilsyn norvég adatvédelmi hivatal igazgatója szerint a fényképek készítésekor és a személyes adatok nyilvántartásba vételekor a nagykövetség teljesen figyelmen kívül hagyta a Norvégiában hatályos adatvédelmi szabályokat, amelyek meghatározzák, milyen típusú személyes adatokat lehet gyűjteni valakiről, illetve azokat mennyi ideig lehet tárolni.

Az Egyesült Államok oslói nagykövetségéről nem akartak nyilatkozni az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.