Norvégia továbbra is támogatja a magyar civileket

A skandináv ország európai ügyekért felelős minisztere bejelentette, nem szakítják meg a kapcsolatot a magyarországi civil szervezetekkel. Norvégia elítéli, hogy az Orbán-kormány helytelen gazdálkodással és csalással vádolja a Norvég Alap által támogatott Ökotárs Alapítványt.
Vidar Helgesen pénteken elmondta, folytatják a norvég pénzek folyósítását, bár Budapestről panasz érkezett, hogy a civil szervezetek a kapott támogatásokból a magyarországi ellenzéket finanszírozza.

Norvégia európai ügyekért felelős miniszterét mélyen nyugtalanítja a civilek vegzálása, és elítéli az önkényuralmi trendeket, melyek mostanság Magyarországot jellemzik.

Az Eubusiness beszámol róla, hogy Budapest már megvizsgálta a Norvég Alap által támogatott alapítványokat és civil szervezeteket és 61 esetben talált szabálytalanságot. Nyomozás alapján tettek feljelentést az Ökotárs ellen is, melyet a támogatások rossz felhasználásával, költségvetési csalással és jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel is vádolnak.

Helgesen nem tulajdonít nagy hitelességet a jelentésnek. A miniszter megjegyezte, hogy jelenleg is zajlanak ellenőrzések magyarországi civil szervezeteknél. Szerinte a Norvég Alap ügye egy kihívás az Európai Unió számára, hogy betartassa az alapvető EU-s elveket és értékeket tagországaival. Norvégia egyébként nem tagja az uniónak.

A támogatásokat egy megállapodással összhangban, 1994 osztja ki három nem EU-s állam a szegényebb uniós tagországoknak, hogy ezzel segítsék a társadalmi és gazdasági felzárkózást.

Az elmúlt hónapokban az Európai Unió és az Egyesült Államok is bírálta, hogy Magyarországon csökkent a jogállamiság, és Orbán nyíltan támogatja egy „illiberális" modell bevezetését, Kína és Oroszország állami berendezkedésének mintájára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.