Nőre bízzák a gazdasági tűzoltást

Először lehet miniszterelnök asszonya Szlovéniának, ha a várakozásoknak megfelelően bukik a jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) vezette kabinet, és a konstruktív bizalmatlansági szavazás nyomán az ellenzéki Pozitív Slovénia (PS) ideiglenes vezetője kap többséget.

Miniszterelnökként folytatni Alenka Bartuseknek erre minden esélye megvan, miután a korrupciós botrányba keveredett Janez Jansa kormányfő mellől a Polgári Lista után újabb koalíciós partnere, a Szlovén Néppárt (SLS) is elpártolt, bár elemzők szerint még mindig nem biztos a parlamenti támogatása a PS-nek, amely 2011-ben szövetségesek híján kényszerült ellenzékbe (annak ellenére, hogy a 90 fős parlamentben 28 fővel máig az övé a legnagyobb frakció).

A 43 éves Bartuseknek – aki a pártot alapító Zoran Jankovic ljubljanai polgármester korrupciós botránya után került a PS élére – pénzügyi szakemberként a legfontosabb feladata a kétmilliós ország megmentése lesz az államcsődtől. A növekvő munkanélküliség, a „rossz lakossági hitelek” hétmilliárd eurós súlya egyre inkább ránehezedik a 36 milliárd euró GDP-vel rendelkező gazdaságra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.