Nőket is püspökké szentel ezután a walesi anglikán egyház

A lehetőségről az anglikán egyházak csütörtöki lampeteri találkozóján született meg a döntés.

Nőket is püspökké lehet szentelni ezután a walesi anglikán egyházban – született meg a mérföldkőnek számító döntés az anglikán egyházak Lampeterben tartott találkozóján. A kérdésről a walesiek 2008-ban egyszer már szavaztak, de a javaslat akkor elbukott.

A walesi anglikán egyháznak három háza van, a püspöki kar, a klérus és a laikusoké. Mindegyikben kétharmados többség kellett ahhoz, hogy a női püspökök felszenteléséről szóló javaslat törvényerőre emelkedjék. A püspökök egyhangúlag, a klérustagok 57-17 arányban szavaztak a női püspökök felszentelésére, amire a laikusok között 37 testületi tag bólintott rá, és csak 10 ellenezte. Egy második szavazáson a három ház kiegészítette a walesi anglikán egyház alkotmányát is: eszerint a tradicionalista papoknak vétójoguk van, ha az egyház netán női püspököt nevezne ki a vezetésükre.

A konferenciateremben üdvrivalgással fogadott csütörtöki döntés azt jelenti, hogy a skót és az észak-írországi anglikánok után a walesieknek is lehetnek női püspökeik. Bár a lehetőség Skóciában és Észak-Írországban már évek óta adott, eddig egyetlen nőt sem szenteltek püspökké a két brit országrész anglikán egyházában. Ami Angliát illeti, az ottani anglikán egyház elé novemberben kerül az ügy.

Tavaly novemberben az anglikán egyház szinódusa tartott szavazást a női püspökök felszenteléséről, és bár a püspökök és a klérus is támogatta, a laikusokon végül meghiúsult a dolog.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.