Nők a tűzvonalban

Nagy-Britannia katonai vezetése annak a gyakorlatnak az eltörlését fontolgatja, mely szerint nők nem szolgálhatnak tengeralattjárókon. „A 21. századi háborúk természete már nem indokolja a nők kirekesztését”, és a női katonák elleni érvek csak „feltételezéseken alapulnak”, írja a Guardian, mi állhat az évszázados gyakorlat megváltoztatása mögött.

Nem sokkal ezelőtt még egyetértés volt a brit katonai körökben, hogy a nőknek súlyos egészségügyi kockázatot jelentene, ha a tengeralattjárókon is szolgálniuk kellene. A hivatalos álláspont szerint újrahasznosított levegőt szívni, és egy atomerőmű közvetlen közelében élni és dolgozni hat hónapon keresztül (általában eddig tartanak a küldetések) súlyosan károsítaná a nők termékenységét, vagy egy esetlegesen megfogant magzat egészségét. Egy jelentés azonban most megcáfolta ezt.

Sokan azzal érvelnek a korlátozások ellen, hogy a 21. századi hadviselés már nem tesz különbséget a tűzvonal és a háttérfeladatok között. A bázisokon ugyanolyan veszélyben vannak a nők, mint a tűzvonalban - főleg a nagy hatótávolságú fegyverek miatt. Ugyanolyan eséllyel vesztheti életét az az 1600 brit női katona, akik jelenleg Irakban és Afganisztánban harcolnak, mint férfitársaik.

A Királyi Haditengerészet ezért nőket is szolgálatba állítana Nagy-Britannia tizenegy atomtengeralattjárójának fedélzetén. A Telegraph értesülései szerint az első öt női tengeralattjáró-tiszt 2012-ben hagyná el a szárazföldet a Vanguard nukleáris tengeralattjárók egyikén, amely Trident atomrakétákat fog szállítani. Eddig a pozíciók 70 százaléka volt nyitott a nők számára a brit hadseregben és haditengerészetben; a Királyi Légierőben ez a szám 95 százalék volt. 2009-ben azonban csak a tisztek kilenc százaléka tartozott a gyengébbik nemhez, bár az arány folyamatosan nő a védelmi minisztérium szerint.

Alapvetően két poszttól vannak eltiltva a nők. Nem szolgálhatnak tengeralattjárókon, és nem lehetnek a tagjai olyan egységeknek, amelyeknek - a védelmi minisztérium szavaival élve - „előre megfontolt szándékkal, testközelben kell az ellenséget megölniük.” A védelmi minisztérium továbbra sem tervezi, hogy nőket is bevonjon a hagyományos zárt harci egységekbe (négy fős, fegyveres csoportokba), mert "az nem lenne hatékony. Ezek a pozíciók rendkívüli nyomást gyakorolnak az egyénre, a túlélés mindent-vagy-semmit alapon történik, ezért nagyon fontos a csapat összetartása szélsőséges körülmények között is. Nincs rá közvetlen bizonyíték, hogy ez megvalósítható lenne a nők bevonásával – hangzik a kissé hímsoviniszta megfogalmazás. Legalábbis ez állt abban a 2002-es jelentésben, amely alapján arról döntöttek, hogy  ne engedjenek nőket ilyen szituációkba. Ilyen jelentést egyébként nyolc évenként minden EU tagállamnak készíteni kell a nemi egyenlőség elv miatt (a következő ez év végén várható).

David Grossman amerikai főhadnagy az On Killing (Az ölésről) című könyvében kifejti, hogy ez a döntés régebben nem azért született, mert a nők rosszabbul teljesítenek, mint a férfiak, hanem mert ő maga is szemtanúja volt annak, hogy a férfi katonák lelkileg összetörtek, mikor látták női kollégájukat elvérezni a csatatéren. Ez persze nem zárja ki kizárólag nőkből álló csapatok alakítását, amelyet a védelmi minisztérium is fontolgat.

A HMS Astute, a brit haditengerészet legnagyobb vadász-tengeralattjárója
HMS Astute, the first of the biggest ever hunter-killer submarines to be ordered by Britain's Royal Navy, sails into the River Clyde and up the Gareloch to her new home at HM Naval Base Clyde in Faslane near Glasgow, Scotland November 20, 2009. REUTERS/David Moir (BRITAIN MILITARY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.