Nők a parton

A jelek szerint a libanoni hétköznapok kezdik visszakapni egykori színes és élhető bájukat, az emberek pedig örömmel vetik bele magukat az egyszerű örömökbe, ami a háború normalizálódás legfőbb jele. Egy-egy tengerparti női napozó bevétele napi bevétele hatezer dollárra rúg.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tengerpart visszahódítása, és ebben elsősorban a nők jeleskednek – írja a L'Orient-Le Jour libanoni napilap.

A főváros, Bejrút tengerparti negyedeiben általánossá váltak a rekonstrukciók; a romok már eltűntek, új épületek emelkednek, és egymás után nyílnak meg a tengerparti napozók is. Az egyik déli negyed, Aïn El-Mreissé tengerpartján, az egyik napozót a működtető szerint több száz nő veszi igénybe minden nap. Még délebbre, az egykori Laguna Beachen hétvégeken ezernél is többen fekszenek ki a napra.

A szolgáltatások 2006-ban, igen szerény reményekkel kezdtek működni, de azóta a vállalkozók legvérmesebb reményei is teljesültek. Nem csak a bejrúti nők, de külföldiek inváziójával is számolniuk kell – számos amerikai és európai is rendszeresen feltűnik itt.

E napozókat kizárólag nők látogathatják, ennek dacára az a pénz, amit befektettek, máris megtérült - mondta el az egyik érintett a lapnak. A Laguna Beach napi bevétele 4000-6500 dollár, viszont a rezsi minimális. A szezononkénti karbantartásra költött összeg pedig eddig még egyszer sem haladta meg a 75 ezer dollárt.

Ha a politika békén hagyja őket, és nem üt be ismét egy válság – mint 2006-ban, amikor a Hezbollah és Izrael ellenségeskedése háborúba torkollott –, akkor 2009-ben a turizmus is rekordot dönthet. Ez esetben kétmillió külföldi látogatóval számolnak a hatóságok.

Libanoni nő vízipipázik a tengerparton. A legvérmesebb remények is teljesülnek
A Lebanese woman smokes a waterpipe in Jouniyeh, north of Beirut June 7, 2009. REUTERS/ Wadih Chlink (LEBANON SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.