Sterilizálásba haltak bele nők Indiában

Az orvosok hanyagsága miatt nyolc nő belehalt a hatóságok által támogatott sterilizációs műtétbe az India középső részén fekvő Cshattíszgahr államban, a helyi média szerint húsz másik nőnek válságos az állapota - írja a Híradó.

A helyi hatóságok a családtervezési program keretében indítottak sterilizációs kampányt, és 1400 rúpiát (mintegy 5600 forintot) fizettek azoknak a nőknek, akik meddőségi műtétnek vetették alá magukat. A műtétet a pénzért cserébe ezért főleg szegény családból származó nők vállalják. A célra sterilizációs központot hoztak létre, ott hajtották végre az orvosi beavatkozásokat, amelyek közül nyolc halálos kimenetelű volt.

Az indiai kormány aggódik, hogy az ország népességének nagysága miatt, sokan azt feltételezik, hogy 2030-ra Kína lakosságát is meghaladja az indiaiak száma. Ezért a hatóságok megpróbálják kisebb családok vállalására ösztökélni a lakosságot.

A szövetségi állam egészségügyi hivatala háromtagú testületet alakított a történtek kivizsgálására. A hivatalok a BBC szerint tagadták a hanyagságot, de helyiek azt állítják, az operációkat sebtében hajtották végre. Szombaton összesen 83 műtétet hajtottak végre mindössze hat órán belül, melyből végül nyolc volt halálos kimenetelű.

2012 januárjában hasonló eset történt, akkor három férfit tartóztattak le India északkeleti Bihar tartományában, miután két órán belül 53 nőt operáltak meg .

A sterilizálással kapcsolatos országos kampányt az 1970-es években beszüntették, azonban sokan állítják, hogy ezután is férfiakat és nőket kényszerítettek az operációra - írja a BBC.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.