Nőjogi szervezet zárt be a hatóságok nyomása miatt

Végleg bezárta irodáját egy kínai nőjogi szervezet központja, amelynek öt aktivistáját még márciusban őrizetbe vették, mert a Nemzetközi Nőnapon engedély nélküli szórólapos demonstrációra készültek - derült ki pénteki hírügynökségi jelentésekből. Az intézet igazgatója azzal indokolta a lépést, hogy a hatóságok részéről egyre nagyobb nyomás nehezedett rájuk.

A tavaly augusztusban alakult Vejcseming központ, amely korábban Nemi Egyenlőség Csoport néven volt ismert, a múltban több megmozdulást is szervezett. A legnagyobb visszhangot a Foglald el a férfiak vécéit! nevű kampányuk váltotta ki, amellyel a várostervezőket próbálták rákényszeríteni, hogy a női mellékhelyiségek arányát a férfiakéval szemben a jelenlegi 1,5:1-ről 2:1-re növeljék, mondván, hogy a gyengébb nemnek a hosszabb várakozási idő miatt több létesítmény jár.

Vu Zsung-zsung alapító-igazgató az AP amerikai hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy a hatóságok részéről tapasztalt nyomás miatt egyre másra veszítették el megbízatásaikat. Ennek következtében anyagilag bizonytalanná vált a kelet-kínai Hangcsouban dolgozó iroda működtetése, az alkalmazotti gárda fenntartása. Egyeseknek immár gondot jelentett átutazni Hongkongba. "Nem volt más választásunk, be kellett zárnunk" - nyilatkozott Vu.

A Vejcseming civil szervezetként szót emelt a nemek között a munkaerőpiacon és a felsőoktatási felvételi rendszerben jelentkező megkülönböztetések, a nők elleni (családi) erőszak és a tömegközlekedési eszközökön előforduló zaklatások ellen. Aktivistái kiálltak a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LGBT) jogaiért is.

Öt aktivistájuk, köztük a szervezet egyik alapítója az idei nőnapon a közösségi közlekedés során tapasztalható szexuális zaklatások ellen készült megmozdulást szervezni, buszokra és földalattikra ragaszokat elhelyezni Kantonban és a fővárosban is. Az időpont azonban egybeesett a parlament éves ülésszakáéval, ami Pekingben biztonsági szempontból különösen érzékenynek számít.

Az öt nőt őrizetbe vették, majd anélkül, hogy eljárást indítottak volna ellenük, bő egy hónap múltán szabadon engedték. A nyomozás közben a hatóságok kihallgatták a központ több alkalmazottját, önkéntesét is, egyúttal elvitték számítógépeiket és mobiltelefonjaikat. Úgy tudni, hogy a központnak hat saját alkalmazottja volt, és további csaknem száz önkéntessel dolgozott.

Az ügy tavasszal hirtelen és széles körben nagy nemzetközi visszhangot keltett, aláírásgyűjtések indultak, külföldi kormányzatok mellett még Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter is szót emelt értük egy Twitter-bejegyzésében.

A nők jogainak kérdése, hátrányos megkülönböztetésük, a családon belüli erőszak problémája, csakúgy, mint a tömegközlekedési eszközökön előforduló szexuális zaklatás jelensége egyébként nem tabu sem a kínai politikában, sem a kínai médiában.

A márciusi őrizetbe vételeket mindazonáltal nyugati kommentárok visszalépésnek minősítették a kínai nővédelmi tevékenység szempontjából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.