Női testtel a korrupció ellen

A kormányfő iránti vonzalom kifejezése után ezúttal a vesztegetés ellen tiltakozva vetkőztek az egyetemista lányok. Az erotikus naptárak egyre inkább az orosz politikai folklór részévé válnak.

"Nem megyek korrupt férjhez" - hirdeti középső ujját a felemelve, lenge menyasszonyi ruhában "Május". "Február" sodrófát kínál melltartóban, annak, aki vesztegetni akar. A kormányhoz közeli Nasi ifjúsági mozgalom így kívánja felhívni a figyelmet az országot behálózó korrupcióra. A "Szex a korrupció ellen/Szerelem a gonoszság ellen" címet viselő naptár egyelőre csak a szervezet szóvivője, Krisztyina Potupcsik blogján jelent meg, amelyről az Orosz Hírszolgálat adott hírt.

Az elgondolás emlékeztet a tavaly októberi akcióra, amikor a Lomonoszov Egyetem újságíró szakos lányai vetkőztek a kamerák előtt, a "Vlagyimir Vlagyimirovics, szeretjük önt!" című naptárhoz, Putyin iránti vonzalmuk kifejezésére. Igaz, az a naptár kereskedelmi forgalomban is megjelent. Válaszul arra a projektre válasznaptár is született, amelyben az orosz vezetéssel kritikus kérdésekkel keretezve jelentek meg hasonlóan lengén öltözött hölgyek.

A "politikai naptár" ötlete ezután másokat is megfogott: április elsején a szentpétervári egyetem újságírószakos diákjai adtak ki hasonlót a város polgármesterének címezve. Valentyina Matvejenko számára természetesen fiatalemberekkel. Ők azonban nem vetkőztek, csupán mosolygós arcukat adták a város vezetőjét kritizáló ironikus, szójátékokkal teli, a korrupcióra, közterület-fenntartásra, szociálislakások építésére utaló kérdésekhez. (Az egyetem vezetése jelezte: rossz tréfának tartják az akciót, de nem éri érte retorzió a diákokat.)

Potupcsik a mostanihoz hasonlóan a putyini naptárt is védelmébe vette. "A jó tanulók szeretik Putyint!" - jelentette ki blogján a kritikus hangokra. Reményei szerint a mostani naptár hozzájárul ahhoz, hogy sikerüljön 50 ezer embert összegyűjteni az április közepére tervezett megmozduláshoz, amelyen a korrupció ellen kívánnak tiltakozni.

A Kremllel szemben kritikus újságírókkal, ellenzéki erőkkel szemben előszeretettel fellépő Nasi szóvivője a naptárokon túl korábban azzal vétette észre magát, hogy hallgatólagosan egyetértett a Kommerszant újságírója, Oleg Kasin tavaly őszi megveretésével, amelyet ismeretlenek követtek el. Szerinte az újságírók "provokatív írásaikkal okot adnak" az ilyen támadásra. A Nasi honlapján korábban Kasin megleckéztetését javasolta a szervezet vezetője is, még a vasrudakkal életveszélyes sérüléseket okozó támadás előtt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.