Női miniszterelnöke van Lettországnak

Beiktatták hivatalába szerdán Laimdota Straujuma új lett kormányfőt, aki a balti ország első női miniszterelnöke.

A 62 éves Straujuma eddig mezőgazdasági miniszter volt. Az új koalícióban az eddig együtt kormányzó jobbközép Reform Párthoz, az Egység Pártjához, valamint a nacionalista Nemzeti Szövetséghez csatlakozott a Zöldek és Földművesek Szövetsége. Így a független képviselőkkel együtt az új kormánynak 66 képviselője lesz a 100 fős parlamentben.

Az új kormányfő elmondta a parlamentben, hogy elődje, Valdis Dombrovskis politikáját akarja követni, a szigorú költségvetési fegyelem és a gazdasági stabilitás fenntartására törekszik majd. Az új kabinetbe hét új minisztert nevezett ki, de a folyamatosság jegyében hivatalában hagyta a külügyminisztert és a pénzügyminisztert is.

Valdis Dombrovskis kormányával együtt tavaly november végén adta be lemondását, miután 54 ember meghalt, amikor beomlott egy rigai bevásárlóközpont teteje. A kormány lemondásával politikai felelősséget vállalt a történtekért, azóta ügyvezető kormányként irányította az országot. Andris Berzins lett államfő először szakértői kormány kinevezését szorgalmazta, de végül hosszas huzavona után az Egység Pártjának jelöltjét bízta meg kormányalakítással január elején.

Az új kormány egyik fő feladataként nevezték meg, hogy felülvizsgálják és módosítsák az építkezéseket szabályozó törvényeket. Lettországban októberben tartanak választásokat.

Laimdota Straujuma
Long-time civil servant Laimdota Straujuma, who was nominated as Latvia's prime minister, smiles as she speaks to the media during a news conference in Riga January 6, 2014. Straujuma was nominated on Monday to become Latvia's first female prime minister and said the Baltic state would continue tight fiscal policies leading up to parliamentary elections in October if her cabinet was approved. REUTERS Ints Kalnins (LATVIA - Tags: POLITICS HEADSHOT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.