Női kézen egy brit hadihajó

Egy brit hadihajónak - a flotta történetében először - jövő áprilistól női parancsnoka lesz. A 40 éves Sarah West a HMS Portland első embere lesz, amelyet bevetettek már a szomáliai kalózok ellen is.

Eddig leginkább hajókat neveztek el róluk, de mostantól parancsokat is osztogathat egy nő a brit haditengerészet egyik hadihajóján. Sarah West 40 évesen, áprilisban veszi majd át a HMS Portland parancsnokságát. A fregatt aktív hadihajónak számít,  bevetették a szomáliai kalózok és a karib-tengeri kábítószercsempészek ellen is - írja a brit The Guardian. Sarah West semmi kezdő már,  a vízalatti harcászat és a stratégiai tervezés egyik szakértőjének tartják.

Korábban matematikából diplomázott, amit most megfejelt egy jogi diplomával is. 1995 óta szolgál a brit flottánál, ő irányította a brit állampolgárok evakuálását 2006-ban Libanonból, de ott volt a balkáni háború idején az Adriai-tengeren is. Bár nem ő az első női parancsnok, de az első, aki valódi hadihajót kommandírozhat. A brit védelmi minisztérium adatai szerint a brit haditengerészetnél 15-20 százalék a nők aránya, csupán az aknaszedők és  a kommandósok közül, illetve a tengeralattjárók fedélzetéről vannak kitiltva. De ez utóbbi tilalom is véget érhet az év végén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.