Női képviselők terén Észak-Korea szintjére süllyedhet az USA

Észak-Korea szintjére süllyedhet az amerikai törvényhozás a női képviselők számának tekintetében, ha az előrejelzésekben szereplő tendenciák a keddi választás során is beigazolódnak. Két nappal a kongresszusi választások előtt úgy tűnik, hogy a nők aránya a Kongresszusban 1978 óta először csökkenni fog.

Ha ez a szakértők által előrejelzett mértékben történik, az Egyesült Államok lecsúszhat Türkmenisztánnal megosztott 73. helyéről az Interparlamentáris Unió (UIP) által megalkotott női képviselő-arány indexen. Jelenleg az 533 képviselői helyből kilencvenet töltenek be nők, amely csaknem 17 százalékot jelent. A november 2-i választásokon a képviselőház teljes egészében megújul majd, a szenátusban pedig 37 mandátum sorsáról döntenek a szavazók. (A magyar parlamentben még sokkal rosszabb az arány, hiszen tíz százalék alatt van április óta a nők aránya az Országgyűlésben - A. szerk)

Elég, ha csak öttel kevesebb hölgy ül majd a kongresszusban az időközi választások után, s Amerika már így is Albánia mögé, Észak-Koreával és Burkina Faso-val egy helyre kerül a listán. Pedig idén a női képviselő-jelöltek száma rekordot ért el a republikánusok berkeiben az előválasztásokon.

Valószínűleg Sarah Palin volt alaszkai kormányzó és alelnökjelölt példája buzdította fel a 128, általa "mamamacinak" nevezett asszonyt az indulásra. Palin szereti hangsúlyozni, hogy ultra-konzervatív, jól ismert jelöltjei úgy védelmeznék hazájukat, mint egy anyamedve a kicsinyeit. Csak az a probléma, hogy a női indulók kétharmada már az előválasztásokon elvesztette a csatát.

A demokrata oldalon az előválasztásokon induló női politikusok száma 2006-hoz és 2008-hoz képest kissé csökkent. Ráadásul az előválasztásokról olyan hölgyek kerültek ki győztesen, akik nem számíthatnak nagy népszerűségre a republikánusoknak kedvező politikai közhangulatban.

"Elég sok nő vágott neki idén a megmérettetésnek, de sajnos demokrata színekben indulni most inkább balszerencse" - mondta a Rutgers egyetem Amerikai Nők a Politikában Központjának igazgatónője, Debbie Walsh. A gazdasági válság szintén rontja a női jelöltek esélyeit, mivel a választók sokszor azt gondolják, hogy a nők nem annyira értenek a gazdasági kérdésekhez, mint a férfiak - magyarázta az USA Today című újságban Celinda Lake kutató, a Demokrata Párt tanácsadója.

A női jelölteket segítő egyik szervezet, a Nők Kampányfóruma (WCF) aggasztónak nevezte a helyzetet, és úgy döntött, ideiglenesen bezárja az irodáit, hogy így felszabaduló emberei inkább a helyszínen segítsék a képviselőnő-jelölteket, azok pártállásától függetlenül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.