Finn nőuralom: az államfő után a kormányfői posztot is nő tölti be

Mari Kiviniemit választotta miniszterelnökké kedden a finn parlament, így az országnak az elnöke mellett most már a kormányfője is nő.

A törvényhozás által 115:56 arányban, 24 tartózkodás mellett meghozott döntést formálisan meg kell erősítenie Tarja Halonen államfőnek, s erre még kedden sor kerül.

A 41 éves Mari Kiviniemi a négy napja leköszönt Matti Vanhanent követi a miniszterelnöki tisztségben
Helsinki, 2010. június 22. Újságíróknak nyilatkozik Mari KIVINIEMI, a finn Centrumpárt vezetője Helsinkiben 2010. június 22-én, miután a finn parlament jóváhagyta miniszterelnöki jelölését. A törvényhozás 115:56 arányban támogatta a politikusnő jelölését. A 41 éves Mari Kiviniemi a négy napja leköszönt Matti Vanhanent követi a miniszterelnöki tisztségben. (MTI/AP/Lehtikuva/Mikko Stig)

A 41 éves Mari Kiviniemi, a négypárti kormánykoalíciót vezető Centrumpárt elnöke, korábbi közigazgatási miniszter egyelőre a jövő évi parlamenti választásig tölti be tisztségét. Matti Vanhanent követi a kormány élén, aki múlt pénteken mondott le pártelnöki és miniszterelnöki tisztéről.

Vanhanen már a múlt év decemberében bejelentette távozását: egészségi gondokra, ősszel esedékes lábműtétére hivatkozott, de döntését többen összekapcsolták a hozzá és pártjához kötődő kampányfinanszírozási botránnyal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.