Nő a szaúdi kormányban

Első ízben került be nő Szaúd-Arábia kormányába: Abdallah uralkodó szombaton kormányátalakítást hajtott végre, s ennek keretében Nura al-Fajez személyében egy hölgyet nevezett ki oktatási miniszterhelyettessé.

Ez komoly előrelépés az ultrakonzervatív Szaúd-Arábiában, ahol a nők csak akkor utazhatnak, dolgozhatnak, házasodhatnak, és akkor kérhetnek orvosi kezelést, ha azt családjuk valamelyik férfitagja engedélyezi.

A mostani volt egyébként az első kormányátalakítás Abdallah 2005-ös trónra kerülése óta. Ennek keretében új vezető került az oktatási, az igazságügyi, a tájékoztatási és az egészségügyi minisztérium élére.

Személycsere történt a jegybank élén is, s leváltották a komoly befolyással bíró vallási rendőrség eddigi ultrakonzervatív vezetőjét, Ibrahim al-Gait sejket, valamint a szaúdi legfelsőbb bíróság elnökét.

Ez utóbbi, Száleh al-Lihedán sejk tavaly komoly felháborodást keltett az arab világban azzal a vallási rendeletével, fatvájával, amely szerint meg lehet ölni az "erkölcstelen adásokat sugárzó" műholdas televíziók tulajdonosait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.