Nő a kereskedelmi forgalom, és újabb diákok jönnek Kínából

Szijjártó Péter különösen jó lehetőséget lát a biztonságos élelmiszerek és a minőségi borok kínai exportjában, de a kormány Latin-Amerikáról sem feledkezik meg.

Reményeim szerint a kétoldalú kereskedelem akár másfélszeresére is nőhet a következő öt évben Kína és Magyarország között – mondta a Népszabadságnak Szijjártó Péter, a miniszterelnöki hivatal külügyi és külgazdasági államtitkára. Különösen jó lehetőséget lát a biztonságos élelmiszerek és a minőségi borok exportjában. Szijjártó Sanghajban, Pekingben és Hongkongban tárgyalt. Pekingben részt vett a magyar kulturális intézet megnyitásán,  Hongkongban pedig felavatta az újranyitott magyar főkonzulátust.

– Megerősítettük a kulturális és oktatási kapcsolatokat is – mondta lapunknak telefonon, emlékeztetve arra, hogy Magyarországon már három Konfucius Intézet működik, és most tárgyalnak a negyedikről. Ez Pécsett lenne, ahol a hagyományos kínai orvoslással foglalkoznának. Emellett az ELTE-n megnyílik a világ első kínainyelvtanár-képző intézete is. Megállapodtak abban is, hogy ez eddigiek mellett további 200 ösztöndíjas diákot fogadnának magyar egyetemek Kínából.

A gazdasági sikerek közé sorolta, hogy a CDB Leasing finanszírozási szerződést kötött a Wizz Airrel, amelynek keretében 550 millió amerikai dollár értékben hat új Airbus A320 repülőgép érkezik 2014 és 2015-ben a légitársaság flottájába. A világ negyedik legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a ZTE még szeptemberben jelentette be, hogy európai mobiltelefon-javító központját Magyarországra telepíti, most Pekingben ennek továbbfejlesztéséről is szót váltottak.

Szijjártó meglepőnek nevezte, hogy mekkora lelkesedés fogadta Hongkongban a főkonzulátus újranyitását. Magyarország számára Hongkong az ötödik legfontosabb ázsiai partner, míg Hongkong számára Magyarország az első Közép-Európában, hangsúlyozta. Az érdekérvényesítésnél nagyon fontos a jelenlét, ezért arról is beszélt: januárban újranyitják a Santiago de Chile-i magyar nagykövetséget is, mert Latin-Amerikáról sem feledkeznek meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.