Nincs új a tádzsik nap alatt

A várakozásoknak megfelelően elsöprő győzelmet aratott a tádzsik elnök pártja a közép-ázsiai országban vasárnap megtartott parlamenti választásokon, a voksok több mint 70 százalékát szerezve meg a még nem végleges eredmények alapján.

Ellenzéki vezetők és az EBESZ-megfigyelői szerint a választásokat súlyos szabálytalanságok és csalások kísérték.

A központi választási bizottság hétfő délután azt közölte, hogy az Emomalii Rahmon államfő vezette Tádzsik Népi Demokratikus Párt az előzetes számítások szerint a szavazatok 71,69 százalékát gyűjtötte be, míg az ellenzéki Iszlám Újjászületés Pártja alig 7,74 százalékkal került a második helyre, a kommunista párt pedig 7,22 százalékkal lett harmadik.

A parlamentbe való bejutás ötszázalékos küszöbét további két pártnak sikerült még elérnie. Az orosz hírügynökség szerint egy gazdasági reformokat szorgalmazó és egy agrárpártról van szó, amelyek újoncok lesznek a törvényhozásban. A tádzsik alsóház 63 képviselői mandátumáért összesen nyolc, többségében a kormányhoz közel álló párt versengett, s a voksolásban a hivatalos adatok szerint az ország 3,5 millió szavazásra jogosult állampolgárának 87,1 százaléka vett részt.

Az egykori szovjet köztársaságot a kilencvenes évek eleje óta irányítja Emomalii Rahmon tekintélyelvű alapon. Ilyen körülmények között zajlottak le a mostani választások is. Ezek egyik fő eseménye a francia hírügynökség szerint az elnök focista fiának, a 23 éves Rusztamnak a Dusanbét irányító fővárosi tanácsba való jelölése volt. Megválasztása megfigyelők szerint az államfői poszt utódlásának, a folyamatnak a kezdetét jelentheti.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.