Nincs ötvenezer magyar Kolozsváron

Tízezerrel csökkent a Kolozsváron élő magyarok létszáma úgy, hogy a 2002-es népszámláláshoz képest most kolozsvárinak számítanak az egyetemisták és az állandó lakcímmel nem rendelkezők is.

Tízezerrel csökkent a magyarok létszáma Kolozsváron úgy, hogy a 2002-es népszámláláshoz képest most kolozsvárinak számítanak a nem tősgyökeres lakosok, vagyis az egyetemisták és az állandó lakcímmel nem rendelkezők is – írja a manna.ro.

A 2002-es népszámláláson még 18,96 százalékos volt a magyarság aránya, összesen pedig 60 287 magyar nemzetiségű személyt regisztráltak. Idén ez a szám már csak 49 426 főre rúgott a lap szerint - úgy, hogy ide számították a városban tanuló, magyar nyelvű egyetemistákat is. Ha őket és az itt dolgozó, de nem tősgyökeres kolozsváriakat nem ide számolják, a magyar lakosok száma még kevesebb lett volna.

Kolozsváron jelenleg nagyjából tízezer magyar anyanyelvű egyetemista tanul, számuk az utóbbi években azonban jelentősen csökkent. - Az elmúlt két-három évben tíz százalékkal csökkent a magyar hallgatók száma. Ez a nehéz gazdasági helyzetnek és annak az eredménye, hogy a bolognai rendszer miatt sokan otthagyják év közben az egyetemet. A Babeş-Bolyain például 5-7 ezer diák mondott le az elmúlt években az oktatásról tanév közben – mondta a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke, Talpas Botond.

Erdélyi magyarok nemzeti zászlókkal vonulnak fel Kolozsvárott Mátyás király szobránál
Erdélyi magyarok nemzeti zászlókkal vonulnak fel Kolozsvárott Mátyás király szobránál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.