Keddtől jöhet a szükségállapot Szlovákiában

Ivan Gašparovič államfő ultimátuma ellenére sem született megegyezés az orvosok és az egészségügyi minisztérium között. Az orvosok szakszervezete elégedetlenkedik, kedden érvénybe lép a szükségállapot.

A felmondással fenyegető, hétszáz eurós fizetésemelést követelő orvosok nem hajlandóak meghátrálni, a Besztercebányán tanácskozó szakszervezet képviselőinek nem hivatalos kijelentései szerint pedig az orvosok az államfő ultimátuma ellenére sem vonják vissza kilátásba helyezett felmondásukat, írja a bumm.sk.

Az elnök szükségállapotot hirdetne ki, ha a kilépési papírjait előre aláíró több, mint kétezer orvos valóban kilépne munkahelyéről. Ivan Uhliarik egészségügyi miniszter szerint így a tárca által felajánlott háromszáz eurós fizetésemelés sem aktuális. Marián Kollár, az orvosok szakszervezetének vezetője szerint a kormány követett el hibát abban, hogy ma reggel a szerdai megegyezéstől eltérő javaslatot tett az orvosoknak.

A dokumentumból több garancia is hiányzik, például annak biztosítása, hogy az orvosok a felmondásuk után azokra a helyekre térhetnek vissza, ahonnan távoztak. A tárgyalások elsősorban a fizetési igényeken csúsztak el. Kollárnak elmondása szerint arra volt felhatalmazása, hogy az orvosok gyakorlatától függően az átlagbér másfél-háromszorosát kitevő összegre emelkedjen az orvosok fizetése. Az orvosoknak azonban nem tetszik az állami harminc százalékos fizetésemelési ajánlat, ugyanis előfordulhat, hogy a prémiumok és egyéb kitevők levonásával még rosszabbul is járnának, mint jelenleg.

Ha az orvosok szakszervezetének tagjai nem írják alá a memorandumot, a kormányfő a szükségállapot kihirdetése mellett foglal állást - jelentette ki Iveta Radičová. A miniszterelnök az államfővel is találkozott az ügyben, elmondta, a kormány a szakszervezet tíz követeléséből kilenc pontban jelentős engedményeket tett - beleértve a fizetéseket -, de nem léphet ki a költségvetés kereteiből.

A miniszterelnök emlékeztetett rá, hogy a szakszervezet 2009-ben kijelentette, a válság miatt nem fog fizetésemelést kérni, most pedig a harminc százalékos kormányjavaslatot nem tartják elégségesnek. Gašparovič szintén megjegyezte, az orvosok nem úgy tűnnek, mintha tárgyalásokkal akarnának kompromisszumokat elérni, ebben az esetben pedig ki kell hirdetnie a szükségállapotot, nehogy emberéletekben essen kár.

Mivel ma érdemi fejlemények nem várhatóak, nagyon könnyen elképzelhető, hogy Ivan Gašparovič kedden kihirdeti a szükségállapotot, azaz az orvosoknak törvényből eredő kötelességük lesz bemenni dolgozni a kórházakba. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.