Nincs megállapodás az Europol új főigazgatójának személyéről

Még kérdéses az Europol új főigazgatójának személye. Áprilisban újra összeülnek az uniós belügyminiszterek, és akkor már mindenképpen dűlőre kell jutniuk.

Egyelőre nem sikerült megállapodniuk az Európai Unió belügyi tárcavezetőinek arról, hogy ki legyen az Europolnak - az uniós országok közös bűnüldöző szervezetének - az új főigazgatója.

Mint Wolfgang Schäuble német belügyminiszter közölte, a csütörtöki brüsszeli tanácskozáson nem tudták eldönteni, ki legyen az áprilisban lejáró mandátumú Max-Peter Ratzel utódja. Áprilisban újra összeülnek az uniós belügyminiszterek, és akkor már mindenképpen dűlőre kell jutniuk.

Diplomáciai források szerint jó esélye van a brit Robert Wainwrightnak - aki eddig hazájában a szervezett bűnözés elleni hivatal vezetője volt -, valamint a magyar Bánfi Ferencnek, aki az EU határvédelmi támogató misszióját vezeti a moldovai és az ukrán határ mentén. A csütörtöki tanácskozáson mindkét jelölt lényegében ugyanakkora támogatást kapott - mondta Schäuble.

Értesülések szerint az Europol jelenlegi főigazgató-helyettesének, a spanyol Mariano Simancasnak jóval csekélyebbek az esélyei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.