Nincs megállapodás a zsidó telepekről

Megállapodás nélkül ért véget kedden Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és George Mitchell washingtoni közel-keleti különmegbízott jeruzsálemi megbeszélése a ciszjordániai zsidó telepek jövőjéről, de a tárgyalópartnerek előrehaladást értek el.

George Mitchell úgy nyilatkozott, hogy a kétórás megbeszélés termékeny volt, "örvendetes előrehaladást" értek el, és folytatják a tárgyalásokat, hogy továbblépjenek a Barack Obama amerikai elnök által megfogalmazott átfogó béke elérése felé.

Obama a 2003-as béketervvel - úgynevezett "útitervvel" - összhangban szorgalmazza a  zsidó telepek építésének befagyasztását Ciszjordániában és az arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben. Netanjahu azonban ezzel nem ért egyet, és folytatni kívánja az építkezéseket, hogy lehetővé váljék a telepek lakosságának "természetes növekedése".

Mitchell a múlt héten Nagy-Britannia, az Egyesült Arab Emírségek, Szíria, Egyiptom és Izrael vezetőivel tárgyalt a közel-keleti rendezésről. Az amerikai különmegbízott Izrael után Jordániában folytatja közel-keleti körútját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.