Nincs jele a fegyvernyugvásnak Dél-Szudánban

A környező országok kedd éjféli határidőt adtak a harcoló feleknek a fegyverletételre és a tárgyalások megkezdésére.

Folytatódtak a harcok kedden Dél-Szudánban. Ezúttal a fővárostól, Dzsúbától mintegy kétszáz kilométerre északra fekvő Bor városában csaptak össze a hadsereg és a lázadók erői, miközben egyre közeledik a környező államok által adott ultimátum határideje. Azon kívül, hogy reggel kiújultak a harcok, Philip Aguer szóvivő szerint még a hadsereg sem tud részleteket.

A puccskísérlettel vádolt Riek Machar volt dél-szudáni alelnökhöz hű erők négy nap után, december 19-én foglalták el a várost. A hadsereg öt nappal később visszaszerezte az ellenőrzést Bor felett, azóta azonban egy Fehér Hadsereg nevű milícia támadja a települést. Egyelőre nem világos, hogy reggel melyik Machar-párti csoport tűzött össze a kormányerőkkel.

A környező országok kedd éjféli határidőt adtak a harcoló feleknek a fegyverletételre és a tárgyalások megkezdésére, ennek ellenére eddig semmi jele annak, hogy bárki hajlandó lenne letenni a fegyvert.

Yoweri Kaguta Museveni ugandai elnök hétfőn bejelentette, a kelet-afrikai államok abban állapodtak meg, hogy beavatkoznak Macharral szemben, ha nem fogadja el a kormány által felajánlott tűzszüneti egyezményt. Hogy az utimátum erről szólna, azt más országok nem erősítették meg, amit azonban Museveni mondott, az jól illusztrálja a térségbeli államok aggodalmait.

Az Afrikai Unió (AU) hétfő este szankciók bevezetésével fenyegette meg azokat a dél-szudáni csoportokat, akik erőszakra sarkallnak és akadályozzák a tárgyalásos megoldást célzó nemzetközi törekvéseket.

A december 15-én a fővárosában kitört harcokban óvatos becslések szerint is ezrek vesztették életüket a 10,8 milliós országban. Az ENSZ pénteki jelentése szerint mintegy 122 ezer ember vált földönfutóvá, közülük 63 ezren a világszervezet táboraiban kerestek menedéket.

A politikai feszültség azóta nőtt meg a függetlenségét tavalyelőtt kikiáltó államban, amióta júliusban menesztették Machart, aki bejelentette, hogy 2015-ben indulni kíván az elnökválasztáson, és diktátori módszerekkel vádolta meg Salva Kiir államfőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.