Nincs ítélet a Mikó-perben

A vádlottak arra számítottak, hogy a csütörtöki tárgyaláson már ítélet is születik, de a román legfelső bíróság megkérdőjelezte illetékességét a Mikó-perben, így az ügy valószínűleg visszakerül a ploiesti táblabíróságra.

 A döntést várhatóan pénteken teszik közzé. Mint ismeretes, első fokon a bíróság megsemmisítette a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatásáról szóló határozatot, és három év letöltendő börtönre ítélte a restitúciós bizottság két tagját: Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogtanácsát.

Az ügyben a fellebbviteli tárgyalás tavaly júniusban, a ploiesti táblabíróságon kezdődött, majd Markó Attila szenátorrá választásával átkerült a legfelsőbb bíróságra. Ez most hivatalból megvizsgálja, hogy a hatáskörébe tartozik-e a per. Előfordult már, hogy a legfelsőbb bíróság nem tárgyalta olyan törvényhozók ügyét, akik az alapfokú ítélethirdetés után jutottak parlamenti mandátumhoz. Sajtóértesülés szerint Markó Attila Strasbourgban, Marosán Tamás pedig Magyarországon várta az ítélethirdetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.