Nincs akadálya Mladics kiadatásának

Elutasította a belgrádi bíróság Ratko Mladics fellebbezését, így a háborús bűnökkel vádolt egykori boszniai szerb hadseregparancsnok kiadható a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (ICTY).

A bíróság 1995 óta várja Belgrádtól a jelenleg 69 éves extábornok kiadatását a nyolcezer férfi és fiatal fiú életét követelő srebrenicai mészárlás és a 43 hónapig tartó szarajevői ostrom megszervezése miatt. Mladicsot a múlt héten vették őrizetbe egy vajdasági faluban.

Mladics ügyvédje védence egészségi állapotára hivatkozva kérte a kiadatás megtagadását, ám a hatósági szakvélemények szerint a férfi állapota kielégítő. Ezt a B-92 rádiónak nyilatkozva megerősítette a háborús bűnök felderítésében illetékes szerb ügyészhelyettes is. Bruno Vekarics szerint  Mladicsot a következő három napban  szállítják Hágába, ehhez már csak a szerb igazságügyi miniszter jóváhagyása szükséges. A gyors döntés alapján, – ha Mladics már csütörtökön Hágában lesz – már pénteken megindulhat ellene a per. A vádak beigazolódása alapján Mladics életfogytiglani büntetést is kaphat, amit egy, az ICTY által kijelölt – az egykori Jugoszlávia területén kívül eső – országban tölthet le.

Az ellenzéki Szerb Radikális Párt (SRS) tiltakozását fejezte ki az általuk hősnek tekintett parancsnok kiadatása miatt, a szerb nemzeti érdekek elárulásával vádolva a vezetést. Vasárnap a rendőrökkel való összecsapásokba torkolló tiltakozó tüntetést szervezett a parlament második legnagyobb frakcióját adó SRS. A párt azonban a letartóztatásokkal járó összetűzésekért a  felelősséget a „szakszerűtlenül fellépő” rendőrségre hárította.

Görgetett perek

A Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett háborús bűnökkel foglalkozó Nemzetközi Törvényszék (ICTY) 1993-ban jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának 827-es számú határozata alapján. A BT öt állandó tagja – így a Szlobodan Milosevics vezette Szerbiával óvatosabban bánó Oroszország is – megszavazta azt, a tíz nem állandó taggal együtt. Köztük Magyarországgal, amely az ENSZ története során másodszor – egyelőre utoljára – a testület tagja volt.

Az ICTY-nak 16 állandó és 12 úgynevezett ad litem – eseti, egy-egy ügyre kinevezett – bírája van. Utóbbiak között van az ICTY egyetlen magyar tagja, Prandler Árpád is. A 81 éves bíró „Jadranko Prlic és társai” ügyében illetékes. Prlic a boszniai horvát hadsereg magas rangú tisztje volt, akit – akár a szerb Mladicsot – muszlimokkal szemben, 1992-1993-ban elkövetett bűnökkel vádolnak.

Az ICTY a tervek szerint idén fejezi be az ügyek első fokú, 2013-ig a másodfokú tárgyalását. Kivéve a 2008 óta Hágában lévő Radovan Karadzsics ügyét. A boszniai szerb köztársaság egykori elnökének ügye fellebbezés esetén 2014 februárjáig húzódhat.

Még tovább tarthat a perét csak hamarosan elkezdő Mladics ügye, nem különben a most 53 éves Goran Hadzsicsé, miután az utolsó keresett szerb háborús bűnös – a Horvátországból való kiszakadást célzó, de facto 1991-től 1995-ig létező Krajinai Szerb köztársaság egykori elnöke – jelenleg is szökésben van.



Mladics-hívek tüntetése a boszniai Szerb Köztársaságban. Az ellenzék árulással vádolja Belgrádot
A woman holding a portrait of Ratko Mladic reacts during rally in support of the Bosnian Serb wartime general, in Banja Luka May 31, 2011. Serbia\'s war crimes court rejected an appeal against the extradition of Ratko Mladic on Tuesday, opening the way for the former Bosnian Serb general\'s dispatch to The Hague to stand trial, a spokeswoman said. Mladic is charged with genocide in the 43-month siege of Sarajevo and the massacre of 8,000 Muslims in Srebrenica during the 1992-95 Bosnian War. REUTERS/Ranko Cukovic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: POLITICS CONFLICT CIVIL UNREST CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.