Nincs, aki ítélkezzen a kalóz felett

Egy spanyol bíróság sem tartja magát illetékesnek az egyik szomáliai kalóz ügyében, akit Spanyolországban akarnak felelősségre vonni egy spanyol halászhajó elrablása miatt.

Szombati sajtójelentések szerint Santiago Pedraz vizsgálati bíró elrendelte, hogy engedjék szabadon az egyik kalózt a vizsgálati fogságból, mert feltehetően még kiskorú. A fiatalkorúak bírósága azonban visszautalta az ügyet Pedraznak, arra hivatkozva, hogy egy orvosi szakvélemény szerint az október elején egy társával együtt őrizetbe vett szomáliai elmúlt 18 éves. A vizsgálati bíró azonban kételkedik a szakvéleményben és továbbra sem tartja magát illetékesnek az ügyben.

A fiatalembert jelenleg kiskorúak börtönében tartják fogva, és bizonytalan, milyen bíróság előtt indulhat meg ellene az eljárás.

A két szomáliai kalózt az Arab-tengeren vették őrizetbe, miután tizenhárom fegyveres hatalmába kerítette az Alakrana spanyol halászhajót 700 kilométerre Szomália partjaitól. A tengeri rablók négymillió dollár váltságdíj fizetését és a Spanyolországban fogva tartott két társuk szabadon bocsátását követelik halászhajó elengedése fejében.

Az Alakrana 36 fős személyzettel a fedélzetén egy szomáliai kikötőben horgonyoz. A fogva tartott halászok rokonai attól tartanak, hogy a jogi kavarodás megnehezítheti a túszok sorsáról folytatott tárgyalásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.