Nincs több közvetlen repülőjárat Oroszország és Ukrajna között

A Moszkva által először csak őrültségnek titulált, majd viszonzott szankció vasárnap lép életbe. Utána nem lehet átszállás nélkül utazni repülővel a két ország között.

Az éjféltől hatályba lépő szankció havi 70 ezer utast érint, Kijev a Krím Oroszország általi annektálása és a kelet-ukrajnai szeparatista erők támogatása miatt döntött róla, de az oroszok szerint Ukrajna saját magát lövi lábon, hisz az érintett utasok többsége ukrán, akik Oroszországban dolgoznak, és a  hozzátartozóikat látogatják meg, vagy olyanok, akik csak átutaznak az országon. Az orosz közlekedési minisztérium becslései szerint a jegyek miatt kieső veszteség mindkét országban közel 110 millió dollár lesz évente. Az, hogy a két kelet-ukrajnai szeparatista megyében, Donyeckben és Luganszkban éppen tűzszünet van érvényben, mutatja, hogy mennyire keserű a viszony Ukrajna és Oroszország között – jegyzi meg a BBC.

A közvetlen járatok betiltása miatt mindenki háborog.  „A kormány intézkedéseit az emberek szenvedik meg"- mondja az ukrán Alekszander Visnyevszkij, aki éppen az utolsó járatok egyikére készült felszállni Moszkvából Kijevbe. Ő orosz feleségét és lányát látogatta meg. „Számomra Oroszország és Ukrajna olyan, mintha egy ország lenne. Fél Ukrajna oroszokkal házasodott össze. Teljes képtelenség ez az egész – teszi hozzá, és kritizálják a döntést orosz utasok is, így az a Konsztantyin Fokin, aki rendszeresen jár Kijevbe meglátogatni a húgát. Fokin szerint hülyeség, amit a két ország csinál. „Nagyon sok embernek vannak rokonai a határ mindkét oldalán, akik szeretnék tartani a kapcsolatot egymással. A hatóságok felelőssége, hogy megállítsák ezt az őrültséget".

Közben folytatódnak a tárgyalások a két ország között, azonban a kompromisszumra a jelenlegi helyzetben kevés az esély. Így vasárnaptól az Ukrajnából Oroszországba vagy ellenkező irányba igyekvők kénytelenek lesznek az utazás hosszabb és költségesebb módját választani egy harmadik országon keresztül – vagy vállalkozni egy 13 órás vonatútra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.