Nincs több házi feladat a norvég gyerekeknek?

Oslo új baloldali városvezetése több tízezer kisgyerek számára szabadítaná meg a délutánokat az iskolai házi feladatoktól.

A baloldali szocialista párt a norvég munkáspárttal és a zöldekkel folytatott koalíciós tárgyalásokon már kihúzta az ígéretet a tárgyalópartnereiből, hogy az új városi tanács "alternatív értékelést vezet be és átszervezi a házi feladatot az iskolákban".

Az új városvezetés szerdán vette át a hatalmat, így a párt el is kezdheti megvalósítani ezt a tervét.

"Ahelyett, hogy az "iskolai gyakorlatokat" helyeznénk a középpontba, inkább arra szeretnénk koncentrálni, hogy a diákoknak a tanárok segítsenek, amíg az iskolában vannak" - vélekedik Audun Lysbakken baloldali szocialista vezető. "Ez egyszerre biztosítja, hogy a gyerek többet tanuljon és hogy a családban kevesebb feszültséget okozzon ez a kérdés."

A párt osloi vezetője, Sunniva Holmås Eidsvoll, azt mondja, az ő elképzelése szerint a házi feladatot ideiglenesen törölnék el a 6 és 13 év közötti gyerekek esetében, de minimum 9 éves korig.

Norvégiában egyre erőteljesebb kampány zajlik, hogy a házi feladat intézményét megszüntessék. A szülők azt a jogukat hangoztatják, hogy házi feladat-mentes családjuk legyen.  

A házira vonatkozó tervet megelőzően jelentette be a koalíció azon nagy hullámokat kavaró tervét is, hogy 2019-re kitiltják a norvég főváros központjából a magánkézben lévő autókat - írja a norvég The Local.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.