Nincs takargatnivalója Hillary Clintonnak

Az első Obama-kabinet külügyminisztere reagált az őt ért vádakra, melyek szerint hivatali ideje alatt törvényt sértett azzal, hogy a kormányzat által biztosított fiók helyett egy magán e-mail címet használt levelezéseire. Hillary Clintont szerdán a bengázi konzulátust ért támadás kapcsán az amerikai képviselőház is beidézte.

„Azt akarom, hogy a nyilvánosság lássa az e-mailjeimet" – írta Twitter-bejegyzésében Clinton, aki hozzátette, hogy a külügyi tárca átvizsgálja a leveleket, és amint lehet, nyilvánosságra hozza azokat. A washingtoni képviselőházat azok a levelek érdeklik elsősorban, amelyeket Clinton közvetlenül a bengázi konzulátust ért 2012-es támadás előtt váltott.

Kevin Lamarque / Reuters

A New York Times szerdai számában olvasható az amerikai külügy közlése, miszerint a volt külügyminiszternek 2009–2013 között nem volt kormányzati e-mail címe. Clinton ezért privát címét használta hivatalos levelezéseire is. Sokak szerint ez, azon felül, hogy törvénysértő lehet, még veszélyes is, mert az ilyen e-mail fiókok a hackerek könnyű célpontjai.

BBC információi szerint az állami szerveknek most több mint 55 ezer oldalnyi levelezést kell átfutnia. Clinton szóvivője, Nick Merrill kedden nem akarta elárulni, hogy a volt külügyér miért magán e-mail címét használta a munkája során.

A Clinton körül kialakult botrány mögött politikai támadás is állhat. A republikánusok korábban élesen kritizálták a külügyért, amiért szerintük a líbiai Bengáziban történt támadás előtt és közben – melyben életét vesztette Christopher Stevens amerikai nagykövet is – nem tett meg minden szükséges intézkedést. Hillary Clintonról nem utolsósorban azt is rebesgetik politikai berkekben, hogy 2016-ban a demokraták jelöltje lehet az elnökválasztáson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.