Nincs pénz Putyin holdbázisára

Nagyratörő űrprogramját is vissza kell fognia Moszkvának az országot sújtó gazdasági válság miatt. Az orosz űrügynökség költségvetését több milliárd dollárral vághatják meg, és a megszorítások a Hold-programot is érintik.
A megszorítások hírét az Izvesztyija tette közzé. A Orosz Szövetségi Űrügynökség, a Roszkoszmosz a Reuters kérdésére megerősítette, hogy több orosz minisztérium dolgozott az elmúlt időszakban az űrprogram 2025-ig tartó terveinek átírásán.

Az orosz gazdaság megsínyli az olajár zuhanását, a rubel értékének csökkenését és az ukrán válság miatt bevezetett nyugati szankciókat. Emiatt az orosz kormány minden nagy programot kénytelen visszafogni a jóléti kiadásoktól kezdve az egészségügyi költségvetésig.

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes – emlékeztet a Reuters – áprilisban jelentette be, hogy Moszkva bázist építene a Holdon, amelyen forradalmi tudományos kutatásokat végeznének. Az Izvesztyija birtokába jutott viszont egy dokumentum, amelyet a Roszkoszmosz a kormánynak küldött, és ebben a Hold-program költségvetését is jelentősen csökkentenék. Az embert is szállító holdutazásokra szánt pénz több mint negyedével lesz kevesebb.

A Roszkoszmosz közleményben reagált, nem kommentálta a számokat, csak annyit közölt, hogy az űrprogram továbbra is terjedelmes. A közlemény szerint 2016 és 2025 között ember nélküli, hold körüli pályára álló eszközök segítenék a Hold felfedezését. Arról nem tesz említést, hogy még mindig akar-e Moszkva bázist építeni a Holdon, de annyit elárultak, hogy az első, embert is szállító Hold-misszióra 2029 előtt biztosan nem kerül sor.

Valgyimir Putyin orosz elnök egyik vágya, hogy újraélessze az orosz űrkorszak legfényesebb időszakát, amikor 1957-ben az amerikaiakat megelőzve elsőként küldtek műholdat az űrbe, majd 1961-ben ők voltak az elsők, akik embert küldtek fel. Az első űrsétát is az oroszok hajtották végre, 1965-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.