Nincs muszlim képviselő Mianmarban

A végleges eredmények szerint a mianmari választásokon egyetlen muszlim jelölt sem került be a parlamentbe, és akik eddig a törvényhozás tagjai voltak közülük, azok is elveszítették a mandátumukat.
A muszlim lakosság az 50 milliós ország népességének legalább 4%-át teszi ki. A választásokat követően talán a vége felé közelítő, évtizedes katonai diktatúra idején az etnikailag-vallásilag nagyon sokszínű, buddhista többségű ország legelnyomottabb kisebbségei a muszlimok voltak, és a demokratikus változások letéteményese, a szavazást hatalmas fölénnyel megnyerő Nemzeti Liga a Demokráciáért sem indított egyetlen muszlim képviselőjelöltet sem, alighanem azért, mert el akarta kerülni a konfrontációt az aktív és erős szélsőjobboldali mozgalmakkal.

A választási bizottság is megfosztott muszlim jelölteket az indulás jogától, erősen vitatható indoklással. A Nemzeti Liga kampányában nem állt ki a muzulmán kisebbség mellett, de annyit azért jeleztek, hogy megvédik az üldözött kisebbségeket, és fellépnek a gyűlölet szítása ellen. A demokratikus átmenet egyik legkomolyabb feladata lesz az etnikai-vallási kisebbségek helyzetének rendezése Mianmarban – írta a Guardian.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.