Nincs közvetlen terrorveszély Münchenben – újranyitottak a pályaudvarok

Nincs jele egy küszöbönálló terrortámadásnak, jelentették a német hatóságok, miután München két pályaudvarát biztonsági okokra hivatkozva lezárták szilveszter éjszaka.

Péntek reggel a Pasing és a müncheni főpályaudvar egyaránt kinyitott. Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint szükséges volt a tegnapi ideiglenes bezárás, mivel a titkosszolgálat "különleges" figyelmeztetést kapott – számolt be a BBC. Az említett fenyegetés szerint az Iszlám Állam öngyilkos merénylői terveztek támadást a vasútállomások ellen. 

A rendőrség tájékoztatása alapján 5-7 merénylőt keresnek, akik a feltételezések szerint irakiak vagy szírek. A miniszter azt nyilatkozta, hogy a készültségi szint a szilveszter éjszakát megelőző szintre áll vissza. Hozzátette, hogy Európa egy "általános és folyamatos terrorfenyegetéssel" áll szemben. A müncheni eset kapcsán elmondta, hogy a hatóságok "nem rendelkeztek konkrét adatokkal a támadás helyéről vagy idejéről".

Hubertus Andrae, München rendőrfőnöke azt állította, hogy a rendőrség ellenőrzött néhány nevet a nyilvántartásokban, de egyelőre nem tudnak részleteket a gyanúsítottak hollétéről. Arra buzdította a helyieket, hogy "éljék tovább az életüket, mint korábban".

Elizabeth Matzinger, a rendőrség szóvivője szerint az Iszlám Állam támadásáról szóló tervről a francia titkosszolgálat értesítette őket. "Adtak egy tippet, hogy öngyilkos merényletre készülnek München ellen december 31-én éjszaka 12 körül."

A fenyegetés miatt Bajorország más részeiből is Münchenbe rendelték a rendőri erőket.

Joachim Herrmann úgy fogalmazott, hogy a pályaudvarok bezárása "a megfelelő döntés volt, mivel nem engedhetünk meg magunknak semmilyen kockázatot, különösen mikor ilyen konkrét fenyegetéseket kapunk."

A november 13-i párizsi terrortámadás miatt egész Európában terrorkészültség volt szilveszter éjszaka. A biztonsági kockázatok miatt lemondták az ünnepségeket több európai nagyvárosban és New Yorkban is.

A brüsszeli elmaradt a hivatalos ünnepség, miután csütörtökön három embert elfogtak egy újév éjszakájára tervezett támadás kapcsán.

Párizsban annak ellenére, hogy lemondták a hagyományos tűzijátékot, több mint 100,000-en vonultak fel. Ezrek buliztak a Champs Elysée-n a legnagyobb tömegrendezvényen, amit a francia fővárosban a novemberi támadások óta tartottak. 

Moszkvában öt perccel elhalasztották a tűzijátékot, és most először lezárták a Vörös teret, ahol általában összegyűlnek az emberek. Londonban a városi rendőrség 3000 járőrt vetett be a belvárosban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.