Nincs koalíciós egyezség a cseh uniós biztos személyéről

Több órás tárgyalás és vita után sem tudott dűlőre jutni a prágai kormánykoalíció az új cseh uniós biztos személyéről. Emiatt az ellenzék élesen bírálja a három pártot.
A cseh szocdemek (CSSD) ragaszkodnak Pavel Mertlík közgazdász, egyetemi tanár, volt pénzügyminiszter személyéhez, politikai szövetségesük, az Andrej Babis vezette ANO viszont mindenképpen Vera Jaourová jelenlegi régiófejlesztési miniszter asszonyt szeretné Brüsszelben látni. A Cseh Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL) számára mindkét jelölt elfogadható. Bohuslav Sobotka, a CSSD elnöke szerint a mindenkori kormányfő felelőssége, hogy ki képviseli az országot az Európai Bizottságban. Andrej Babis azzal replikázott, hogy az európai parlamenti választásokat az ő pártja nyerte meg, tehát a jelölés joga is az övék. Ugyanígy vélekedik Milos Zeman államfő is. Végül az eredménytelen vitát a miniszterelnök azzal zárta le, hogy az uniós biztos személyéről még konzultál Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság új elnökével.

Nem sokkal később a prágai alsóházban az ellenzékiek élesen bírálták a kormánykoalíciót.

Nem az ország érdeke fontos számukra, hanem az, hogy melyik párt tudja saját emberét a brüsszeli vályú mellé ültetni! - szögezte le Petr Fiala, a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke. Tomio Okimura, a Közvetlen Demokácia Hajnala (Úsvit prímé demokrace) mozgalom vezetője pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a huszonnyolc tagország közül tizennyolc megnevezte a jelöltjét, többen már most lobbiznak a kulcsfontosságú pozíciókért, Csehország viszont a késlekedés miatt nem az ötödik, hanem a huszonötödik kerék lesz az uniós szekéren - vélekedett. Karel Schwarzenberg exkülügyminiszter, a jobbközép TOP 09 elnöke botrányosnak minősítette a koalíció makacskodását, majd irónikusan tette hozzá: Bohuslav Sobotka aligha talál Brüsszelben receptet a hazai viszály rendezésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.