Komptragédia: 'Mind megégünk, mint a patkányok!'

Már 10 áldozata van a görögországi kompbalesetnek; a két magyar utas közül az egyik biztonságban van, a másikról nincs hír.

„Nem kapok levegőt. Mind megégünk, mint a patkányok!" – a Norman Atlantic nevű komp egyik szakácsa adott ezekkel a szavakkal kétségbeesett, telefonos helyzetjelentést feleségének vasárnap, amikor tűz ütött ki a csaknem 480 embert és több mint 200 járművet szállító hajón, feltehetőleg annak parkolóterében.

Sérült utas a
Sérült utas a "Spirit of Piraeus" konténerhajón
Yara Nardi / Reuters

A szerencsétlenségben - a hétfő este frissített adatok szerint - 10 ember vesztette életét. Egy görög férfi még vasárnap halt meg, amikor el akart jutni egy mentőcsónakhoz, de a hideg vízbe esett, és hétfőn további 9 holttestet találtak. A túlélőket egész éjszaka tartó mentőakció keretében, egyenként, helikopteren evakuálták a fagyos szélben az átforrósodott fedélzetről. Többségüket a közelben lévő hajókra, azokkal pedig olaszországi kikötőkbe szállították, de volt, akit egyenesen kórházba vittek. Utolsónak – több mint másfél nappal a tűz kitörése után – a kapitány hagyta el a hajót. 

Gyerekek is utaztak a kompon
Gyerekek is utaztak a kompon
Reuters/Stringer

Az utasok túlnyomórészt görög nemzetiségűek, a személyzet pedig görögökből és olaszokból állt. Két magyar állampolgár is volt a fedélzeten. Az egyikük biztonságban van, a másikról viszont nincs információ – közölte hétfő délután az MTI a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatására hivatkozva. 

A konténerhajó a bari kikötőbe vitte az utasokat
A konténerhajó a bari kikötőbe vitte az utasokat
Yara Nardi / Reuters

A szerencsétlenül járt, olasz zászló alatt futó Norman Artlanticot az Anek Lines görög hajózási társaság üzemeltette. A görögországi Patraszból tartott az olaszországi Anconában, amikor a hajótestben tűz ütött ki. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a lángokat, de a baleset körülményeit már vizsgálja az olasz ügyészség. Noha a hajót a rossz időjárás miatt a tengeren sokáig nem lehetett megközelíteni, a hírek szerint hétfőn sikerült ráerősíteni a vontatókötelet, de még nem tudni, hogy végül hova szállítják. Feltételezések szerint Brindisi kikötője lehet a célállomás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.