Szijjártó inkább katonákat küldene a menekültek ellen

A visegrádiak továbbra is elutasítják a kötelező menekültkvóták bevezetését, ugyanakkor elsősorban Jean Assebornnal, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminiszterével együtt keresik az áthidaló lépéseket, hogy az uniós belügyminiszterek keddi tanácskozásán sikerüljön közös európai megoldást találni - jelentette ki Lubomír Zaorálek, a cseh diplomácia vezetője Prágában.

A négy tagország külügyminisztereinek munkatalálkozóján részt vett lettországi kollégájuk is. Jean Asseborn a vendéglátójával tartott rövid sajtótájékoztatójukon közölte, a hétfői nyílt eszmecserének köszönhetően jobban érti a V4-ek és néhány más ország álláspontját. Arra az újságírói kérdésre mindketten kitérő választ adtak, hogy a belügyminiszterek találkozóján minősített többséggel kívánnak-e szavazni vagy pedig konszenzuson alapuló egyezségre törekednek-e. Lubomír Zaorálek hozzátette: - A meglévő ellentétek feloldásán, az árkok betemetésén munkálkodunk.

Megbízható hírforrásaink szerint a cseh külügyminiszter olyan elemzést nyújtott át luxemburgi kollégájának, amely szerint a kötelező kvótákkal egyszer már csődöt mondott az EU, éspedig a 2009-es máltai menekültválság idején, amikor 600 menekültet kívántak tizenöt tagországban elhelyezni, ám néhányuknak hiába jelölték meg Szlovákiát, Magyarországot és Romániát, ezt a három ajánlatot egyikük sem fogadta el. Nem világos az sem, vajon miként érnék el, hogy a menekültek ne távozhassanak el abból az országból, ahova szállították őket, s a kötelező kvóták érvényesítése nem sérti-e az alapvető emberi szabadságjogokat - érvelt a cseh diplomácia vezetője. Erről a dokumentumról Jean Asseborn annyit mondott, hogy brüsszeli szakértőknek küldte meg, akiktől keddre vár állásfoglalást.

Szijjártó Péter az MTI prágai tudósítójának elmondta, Magyarország kezdeményezi, hogy jöjjön létre olyan masszív európai erő, amely meg tudja védeni Görögország határait. Ehhez pénzre, katonára, technikára van szükség.

„Mi készek vagyunk ebből vállalni az EU-ban a ránk eső részt" - jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint Európának számolnia kell azzal, hogy a migrációs nyomás a jövőben nem csökkenni, hanem növekedni fog. Bírálta Görögországot és Horvátországot, mert „tudatosan és demonstratív módon lábbal tiporja az uniós jogszabályokat főleg azzal, hogy nem regisztrálja a menekülteket, hanem továbbküldi őket nyugat felé, Horvátország konkrétan Magyarországra szállítja őket" -szögezte le a magyar diplomácia vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.