Nigériai farmerek vádolják a Shellt

Négy nigériai farmer és a Föld Barátai szervezet holland ága azzal vádolja a Shell olajóriást, hogy a cég vezetékeiből kiömlött olaj szennyezte a nigériai falvakat, és lehetetlenné tette megélhetésüket.

Ez az első alkalom, hogy egy részben holland tulajdonú multinacionális céget külföldön okozott károk miatt holland polgári bíróság elé állítanak. Az Ogoniland térségéből származó farmerek szerint a Shell vezetékeiből szivárgó olaj tönkretette megélhetési forrásaikat, kipusztította a terméseiket és a halakat.

A Shell azzal védekezik, a térségben lévő zavargások miatt képtelen volt feltakarítani a kiömlött olajat. Ráadásul a szivárgásnak több mint a felét lopások okozták.

Az egyik farmer a BBC-nek elmondta, tavában mind a 47 hal elpusztult, nem tudnak enni, és a gyerekei iskoláztatását sem tudja finanszírozni. A Shelltől kompenzációt akar, és azt, hogy a cég takarítsa fel az olajat.

A farmerek sikere precedensértékű lehet, és lehetővé válik több ezer megkárosított ember számára, hogy kártérítést követeljen az olajszivárgás miatt. Tavaly az ENSZ Környezetvédelmi Programja közölte, az olajcégek fél évszázados működése nagyobb károkat okozott a térségben, mint azt eddig gondolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.