Nigeri merényletek: Belmoktar mozgatja a szálakat

A helyi hatóságok kérésére a francia kommandósok beavatkoztak Nigerben, a csütörtöki kettős iszlamista merénylet nyomán, jelentette be pénteken Jean-Yves le Drian védelmi miniszter Párizsban.

A Szaharában Afrika nyugati szélétől a keletiig húzódó egész Szahel-térséget „az instabilitás övezetének” nevezte - jelentette a Lemonde.fr. - Az volt a céljuk, hogy Mali iszlamista szentéllyé váljék, de nem lesz az. El kell most kerülnünk, hogy hasonló kockázatok lépjenek fel akár Észak-Nigerben, akár pedig Csád egy részén - mondta az akcióról, amelynek első mérlegében Párizs két megölt terroristáról számolt be pénteken. A frissített adatok szerint a csütörtöki öngyilkos merényletekben 22 fő, főleg nigeri kormánykatona vesztette életét, sokan pedig megsebesültek.

Miután a Mujao iszlamista csoport magára vállalta a támadásokat, egy másik dzsihádista szervezet, a Vérszerződők (El-Mouaguiine Biddam) azt jelentette be: a műveleteket Moktar Belmoktar irányította. Az al-Kaida az Iszlám Magrebben szervezet egyik, korábban halottnak hitt vezetője szervezte azt a januári túszejtést is az algériai In Amenas olajmezőn, amelyben 37 túsz halt meg, és megöltek 29 terroristát is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.