Nigerbe menekült Kadhafi fia

A futballistából filmes befektetővé avanzsált Szaadi Kadhafit és kilenc másik embert szállító gépkocsioszlopot a nigeri hadsereg feltartóztatta.

A nigeri kormány bejelentette vasárnap este, hogy Nigerben van Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető egyik fia, Szaadi.

Amadou Morou igazságügyi miniszter - aki egy személyben a nigeri kormány szóvivője is - elmondta: a Kadhafi-fiút és kilenc másik embert szállító gépkocsioszlop északról lépett be Niger területére, és az ország középső részén fekvő Agadez felé haladt a sivatagban, amikor a szóvivő szavai szerint a nigeri hadsereg katonái "feltartóztatták".

Egyelőre nem lehet tudni, hogy őrizetbe vették-e. A tájékoztatás szerint "hétfőn vagy kedden" a fővárosba, Niameybe kísérik.

A bukott Kadhafi-rendszer számos magas rangú tisztségviselője talált menedékre Nigerben az elmúlt bő egy hétben, köztük a bukott líbiai vezető testőrségének a parancsnoka és a hadsereg két volt tábornoka.

Kadhafi 38 éves, Szaadi nevű fia hivatásos labdarúgó volt, 18-szor szerepelt a líbiai válogatottban, és a líbiai labdarúgó-szövetség elnöke is volt. Az egyik líbiai szövetségi kapitányt azért menesztették, mert nem válogatta be a vezér fiát a csapatba. Szaadi később a filmvilágban próválkozott befektetőként, nemrég pedig teljes együttműködést ajánlott az apja, Moammer Kadhafi 42 éves uralmát megdöntő felkelőknek. Az Átmeneti Nemzeti Tanács (NTC) által is beharangozott nagy összeborulásból végül úgy tűnik, semmi nem lett, és Szaadi is inkább menekülőre fogta.

Azt hogy maga a bukott líbiai vezető és az örököseként kijelölt fia, Szaif al-Iszlám Kadhafi hol tartózkodik, máig nem tudni. Mindkettejük ellen Interpol-körözés van érvényben, a Nemzetközi Büntetőbíróság akarja felelősségre vonni őket a forradalom során elkövetett, emberiség elleni bűntettekért.

Ezzel párrhuzamosan az NTC miniszterelnöke, Musztafa Abdel Dzsalil arról tett bejelentést, hog Líbiában 10 napon belül megalakul az átmeneti kormány. Az ország újrakezdte a forradalom kitörése óta szünetelő olajtermelést is – fűzte hozzá a politikus. (Ahhoz még 15 hónapra van szükség, hogy a termelés a forradalom előtti szintre álhasson vissza.) Mahmúd Dzsibril, az NTC elnöke egyébként a Kadhfi hatalmát elsöprő felkelés kit9rése óta először járt Tripoliban vasárnap: őt üdvrivalgással és az új Líbia – az 1959-ben megdöntött monarchia – vörös-fekete-zöld zászlajával tömegek fogadták a fővárosi utcákon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.